Csehszlovákia megalakulásának centenáriumát nagy díszszemlével ünneplik majd októberben

Hírek.sk 2018. május 06., 10:18

Mintegy 2200 gyalog közlekedő egyenruhás és több mint 200 gépjármű vesz részt a Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából október 28-án az Európai Sugárúton rendezendő parádén.

Jiří Baloun altábornagy Fotó: archív

A legutóbbi, tíz évvel korábban tartott díszszemléhez viszonyítva ezúttal nemcsak a katonák, a tűzoltók, a rendőrök és a mentők, hanem a vámtisztek is részt vesznek a felvonuláson.

Szlovákiából már jelezték, hogy hivatalos küldöttség képviseli az országot, amely akkor még része volt Csehszlovákiának, de meghívták azoknak az államoknak a képviselőit is, amelyek támogatták Csehszlovákia megalakulását 1918-ban. Ezek között van az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország is.

A cseh vezérkari főnök helyettese, Jiří Baloun altábornagy arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy több mint négyezren vesznek részt a szervezésben. Közülük több mint kétezren gyalog menetelnek, ötszázan a járműveket vezetik majd, a többiek pedig a rendezvényt biztosítják.

A díszszemlén néhány szlovák katona is fellép, de az USA-ból és a többi, már említett országból is jönnek zászlóvivők.

Hivatalos küldöttségek is érkeznek, elsősorban Szlovákiából várnak vezető politikusokat, de a díszemelvényen több száz külföldi vendéggel számolnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS