Cseh kormányalakítás – Hamáček egyszerre vezetné a belügyet és a külügyet

hirek.sk | MTI 2018. június 23., 08:29

Jan Hamáček, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke pénteken nem zárta ki, hogy a belügyminisztérium mellett ideiglenesen a külügyi tárcát is ő vezethetné. Miloš Zeman államfő ugyanis elutasítja Miroslav Poche szociáldemokrata európai parlamenti képviselő jelöltségét a külügyminisztérium élére, ezért Zeman és Hamáček pénteki találkozójukon a Prágától nyugatra fekvő Lányban megoldást kerestek a kialakult helyzetre.

Fotó: blesk.cz

A köztársasági elnök először Miroslav Pochéval találkozott, akinek javasolta, hogy önként lépjen vissza miniszteri jelöltségétől. Zeman ezt azzal indokolta, hogy Poche a múltban az Európai Parlamentben támogatta a migránsok befogadását, és korrupcióval is gyanúsítják.

"Egy migrációellenes kormányban egy migrációpárti politikus nem lehet külügyminiszter" - idézte Zeman szavait Jirí Ovčáček elnöki szóvivő. Poche a találkozó után nem nyilatkozott a sajtónak, de korábban ezeket a vádakat alaptalannak minősítette és elutasította.

"Két tárca esetleges vezetése biztosan nem lehet megoldás három és fél évre" - mondta Hamáček a Zemannal való találkozója után. Azt azonban "elképzelhetőnek" tartja, hogy - mint fogalmazott - "bizonyos ideig, amíg megtaláljuk a megoldást", mindkét tárcát ő irányítsa. A szociáldemokrata párt elnöke a belügyminiszteri poszt jelöltje. 

Miloš Zeman korábban azt állította, hogy Miroslav Pochén kívül a többi miniszterjelölttel nincs problémája.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom a CSSD-vel alakít kormányt, amely Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) segítségével szerezné meg a bizalmat a parlamenti alsóházban.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom és a CSSD megállapodása szerint a 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, a külügyi és a munkaügyi tárcát, valamint az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumot.

Míg a szociáldemokrata miniszterjelöltek neve már néhány hete ismert, az ANO miniszterjelöltjeit csak pénteken hozta nyilvánosságra Andrej Babiš, a mozgalom elnöke.

Martin Stropnicky külügyminiszter és Robert Pelikán igazságügyminiszter már korábban bejelentették, hogy távoznak a kormányból. Stropnicky Csehország izraeli nagykövete lesz, míg a parlamenti mandátumáról is lemondott Pelikán kivonul a nagypolitikából. Az új igazságügyminiszter-jelölt Tatjána Malá, az ANO képviselője. Nem lesz tagja az új kormánynak Karla Šlechtová védelmi miniszter sem, akinek helyére Lubomít Metnar eddigi belügyminisztert jelölte az ANO.

0 HOZZÁSZÓLÁS