Csalásként kezeli a szöuli rendőrség az orosz hadihajó mesés kincseiről szóló felfedezését

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 10., 16:05

Szélhámosság miatt indított nyomozást a szöuli rendőrség annál a dél-koreai vállalatnál, amely a múlt hónapban bejelentette, hogy egy 130 milliárd dollár értékű aranyat szállító orosz hadihajó roncsaira bukkant Dél-Korea partjainál.

A Dmitrij Donszkoj hadihajó New Yorknál 1893-ban Fotó: Wikipedia

A Shinil Csoport július közepén közölte, hogy az Ulleung-szigettől 1,3 kilométerre, több mint 400 méter mélyen rábukkant az 1880-as években épült Dmitrij Donszkoj orosz hadihajó roncsaira, amely 1905-ben süllyedt el japán hadihajókkal vívott csatában. Kutatóik szerint a roncs orra a tengerfenékbe ágyazva 430 méter mélyen van, tatja viszont a vízben áll 380 méter mélyen. A roncson ágyúkat, gépfegyvereket, egy horgonyt, két kéményt, három árbocot, fa fedélzetet és páncélozott oldalfalakat is láttak.

A vállalat szerint a hajó mintegy 130 milliárd dollár értékű aranyat szállított.

A közleményt fotókkal és a roncsot ábrázoló videóval egészítették ki, a videó egy részletén a hadihajó neve tűnik fel.

Néhány kutató már korábban is kétségeinek adott hangot a hajón szállított aranykincs létezésével kapcsolatban. A dél-koreai pénzügyi hatóságok pedig óvatosságra intettek a kincsvadászatba való befektetésekkel kapcsolatban.

A cég szingapúri leányvállalata ugyanis megpróbált befektetőknek kriptovalutát eladni, a Donskoi International elnevezésű kriptovalutát a kincs feltételezett értéke alapján bocsátották ki. A vállalat azt ígérte, hogy megosztozik az orosz hajóroncsból származó hasznon olyan módon, hogy szétosztja virtuális valutáját azok között, akik regisztrálnak virtuális piacán. További jutalmat ígértek azoknak, akik regisztrálókat toboroznak.

A Shinil Csoport egy újabb sajtóértekezletén már csak 13 milliárd dollárban határozta meg a kincs értékét, a tengerészeti minisztériumhoz benyújtott feltárási kérelmében pedig utóbbinál is jóval kevesebb összeget tüntetett fel.

A cég azóta beszüntette tevékenységét, honlapját is lezárta.

A dél-koreai hatóságok csütörtökön kihallgatták a cég két volt vezetőjét, Cshoj Jong Szok elnököt és elődjét Ro Szang Mit. Előbbi a kibontakozó botrány miatt távozott a cég éléről. Utóbbi testéve pedig egy korábbi csalás miatt Vietnamba menekült, a dél-koreai hatóságok kérték, hogy vegyék fel az Interpol-körözési listájára a Donszkoj-ügy miatt. 

A szöuli rendőrség a Ro család által vezetett csalásként kezeli az ügyet.

0 HOZZÁSZÓLÁS