HIRDETÉS

Csaknem száz migráns eltűnt a Földközi-tengeren

hirek.sk 2018. január 10., 14:39
TRIPOLI. Eltűnt csaknem száz migráns a Földközi-tengeren, miután lélekvesztőjük felborult Líbia partjainál, a menekültek valószínűleg a vízbe fúltak - közölte a líbiai parti őrség túlélők beszámolói alapján. Romániában pedig tehervagonon elrejtőzött határsértőket fogtak el. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint sok tízmillió ember vár arra, hogy Európába jöhessen.

Elmondásuk szerint a gumicsónakba több mint száz ember szállt be Homsz városnál, Tripolitól mintegy száz kilométerrel keletre. Közülük csak 17 nőt és férfit tudtak megmenteni - tette hozzá a parti őrség szóvivője. A túlélők több órán keresztül néztek szembe a halállal, mielőtt a segítség megérkezett.   

Két nappal korábban a líbiai parti őrségnek 267 embert sikerült kimentenie két szerencsétlenül járt vízi járműről Závja kikötővárossal egyvonalban, amely 50 kilométerrel nyugatra van a líbiai fővárostól. A 267 között sok nő és 17 gyerek is volt. Szombaton viszont 64 migráns a tengerbe veszett az észak-afrikai arab ország partjai közelében. Nyolcnak a holttestét megtalálta az olasz parti őrség.   

2017-ben 3116 bevándorló fulladt a Földközi-tengerbe a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint, közülük 2833 Líbia partjainál.

Tehervagonon elrejtőzött határsértőket fogtak el Romániában

Nemzetközi gyorsvonat gépkocsikat szállító tehervagonján elrejtőzött határsértők elfogásáról számolt be szerdán a román határrendészet.

Az autók alá bújt négy marokkói és líbiai férfit a román-magyar határ előtt Kürtösön (Curtici) fedezték fel a román határrendészek. A 18 és 27 év közötti határsértők azt állították: Temesváron szálltak fel a Németországba tartó intercityre, és azért bújtak el, mert nincs érvényes beutazási vízumuk a schengeni övezetbe.   

A négy határsértő menedékkérőként szerepel a román hatóságok nyilvántartásában. A határrendészet tiltott határátlépés gyanújával kezdeményezett büntetőeljárást ellenük.

Kutató: sok tízmillió ember vár arra, hogy Európába jöhessen

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint sok tízmillió ember vár arra, hogy Európába jöhessen. Speidl Bianka az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában teljesen reálisnak nevezte Miloš Zeman cseh államfő becslését arról, hogy néhány éven belül 10 millió migráns érkezhet Európába.   

Természetesen itt egy tendenciáról van szó - mondta a kutató, aki szerint ezt megfelelő szabályozással, és úgy lehetne kontrollálni, hogy Európa a saját imázsát gyökeresen és radikálisan átalakítja a kibocsátó országokban. Európa saját maga számára gyártja és tartja fent a problémát - jegyezte meg Speidl Bianka.   

Szólt arról is, hogy a háború sújtotta övezetekből sokkal kevesebb ember érkezik Európába, elsősorban afrikai és közép-ázsiai országokból, valamint az egyértelműen gazdasági problémákkal küzdő területekről érkeznek nagyobb tömegben a bevándorlók.

A migránsok nemi identitását kutatja a Helsinki Bizottság

A Soros György által támogatott civil szervezet kutatása azt célozza, hogy ne lehessen visszatoloncolni a migránsokat – írja a Magyar Idők. A konzervatív napilap szerint ez számos jogsértés gyanúját is felveti.

A Magyar Idők szerzője szerint egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a visszatoloncolások megakadályozása érdekében, illetve egy újabb Magyarország elleni per előkészítéseként írhatott közérdekű adatigénylő levelet a Soros György által támogatott Helsinki Bizottság a Karitatív Tanácsnak, hogy kiderítse: milyen szolgáltatást nyújtanak a tanácshoz tartozó segélyszervezetek a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) menedékkérőknek, illetve a nőknek a tranzitzónákban.

A Helsinki Bizottság a levelében arra hivatkozott: olyan kutatást végez, amelynek célja, hogy feltérképezze a sérülékeny, ezen belül a női és az LMBTI menedékkérők befogadási körülmé­nyeit. A szervezet honlapján közölt útmutatókból azonban kiderül: a jogvédő szervezet tökéletesen tisztában lehet azzal, hogy a menedékkérők mit kérhetnek a magyar határnál a karitatív szervezetektől.

A menedékkérők körében végzett, nemi identitást firtató kutatás nemcsak provokációnak tűnik, de számos jogsértés gyanúját is felveti – mondta a napilapnak ifj. Lomnici Zoltán alkotmány­jogász. Kiemelte: az alaptörvény szerint mindenki maga rendelkezik személyes adatainak feltárásáról és felhasználásáról.

0 HOZZÁSZÓLÁS