Csaknem 400 migránst szállítottak vissza Líbiába a Földközi-tengerről

hirek.sk | MTI 2019. január 21., 12:38

Összesen 393, a Földközi-tengeren bajba jutott migránst szállítottak vissza Líbiába a hétvégén - közölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétfőn.

Illusztráció Fotó: archívum

Elmondta, hogy a líbiai parti őrség által vasárnap felvett migránsok mindegyike jó egészségi állapotban van. A tárcavezető tudomása szerint 143 embert Tripoliban, 144-et Miszrátában, 106-ot pedig Homszban tettek partra.

A csaknem 400 emberből százat egy Sierra Leone-i lobogó alatt utazó kereskedelmi hajó szállított vissza Miszrátába. A migránsok vasárnap délelőtt vészjelzést adtak le Olaszországnak és Máltának, mert bárkájuk a líbiai partoktól mintegy 100 kilométerre bajba került. Róma és Valletta azt kérte tőlük, hogy forduljanak a mentés ügyében illetékes Líbiához. A nap folyamán válasz nélkül hánykolódtak a tengeren válságos helyzetben. Többen eszméletüket vesztették, és egy gyerek állítólag meghalt a segítség hiánya miatt.

Valamivel vasárnap éjfél előtt az olasz kormány és a parti őrség felvette a kapcsolatot a bárkával, és elmondta, hogy a líbiai illetékesek két másik esettel voltak elfoglalva, így egy kereskedelmi hajót küldtek megsegítésükre. A Lady Sharm nevű teherhajó hétfőn Miszrátában tette partra a szerencsétlenül járt csoportot.
Jogvédő szervezetek szerint Líbia nem biztonságos, így a tengeren felvett migránsokat nem lenne szabad visszaszállítani az észak-afrikai országba.

"A nemzetközi vizeken megmentett emberek Líbiába történő visszaszállítása szembemegy a nemzetközi joggal, mert az ország jelenleg nem tekinthető biztonságosnak" - hívta fel a figyelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője, Carlotta Sami.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS