Csaknem 35 ezer jelölt indul a helyhatósági választásokon Szíriában

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 08., 15:51

Csaknem 35 ezer jelölt indul több mint 18 ezer tisztségért a jövő hónapban esedékes helyhatósági választásokon Szíriában, amelyeket 7 év után először tartanak a 2011 óta konfliktus sújtotta közel-keleti országban - jelentette szerdán az al-Vatan szíriai kormánypárti napilap az ország választási bizottságának elnökére hivatkozva.

Illusztráció Fotó: archívum

A választási bizottság a több mint 55 ezerből 34 553 ember jelöltségét hagyta jóvá, országszerte 18 478 tisztségért indulhatnak a helyhatósági választásokon - közölte Szulejmán al-Kaid, a választási bizottság elnöke.

Tudatta: több területen nem indítottak jelölteket, például a szíriai kormányerők által csak részben ellenőrzött keleti Deir-ez-Zór és észak-keleti el-Haszake tartományban, vagy a Damaszkusz által frissen visszafoglalt déli Deraa tartományban.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya jelenleg Szíria területének kétharmadát ellenőrzi, a fennmaradó területeket az amerikai támogatású kurd fegyveresek vagy a számukban drámaian megfogyatkozott lázadók és iszlamisták.

A SANA szíriai állami hírügynökség közlése szerint a kormány választási központok felállítását fontolgatja a nyugati Hama városban, hogy az ellenőrzésén kívül eső területekről, kifejezetten a szomszédos Idlíb tartományból is jelöltethessék magukat a helyhatósági választásokra.

Szíriában 2011 óta pusztít a több ország beavatkozásával folyó polgárháború, de ennek ellenére 2016-ban parlamenti választásokat, míg 2014-ben elnökválasztást tartottak. Utóbbin Aszad aratott győzelmet, újabb 7 évre szóló mandátumot kapott.

Bassár al-Haffár, Damaszkusz tartomány tanácsosa a jövő hónapi helyhatósági választásokkal kapcsolatban közölte: a megválasztott önkormányzati tagokra hatalmas felelősség hárul, fejlesztési és befektetési tervekkel kell előállniuk, és konkrét lépéseket kell majd tenniük az ország újjáépítéséért.

Aszad elnök a múlt hónapban közölte, hogy immár az ország újjáépítése élvez prioritást kormányában.

A 7 éve pusztító háború miatt egyes területeken gyakorlatilag megszűnt a víz- és áramellátás, az ország civil infrastruktúrájában pedig szinte helyreállíthatatlan károk keletkeztek.
0 HOZZÁSZÓLÁS