Butina őrizetbe vétele az amerikai-orosz csúcs pozitív hatását hivatott gyengíteni - vélik Moszkvában

hirek.sk | MTI 2018. július 18., 18:08

A kémkedéssel gyanúsított orosz Marija Butina őrizetbe vétele az Egyesült Államokban mindössze a július 16-i amerikai-orosz csúcs pozitív hatását volt hivatott gyengíteni - közölte szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Maria Butina Fotó: Archívum

Szavai szerint teljességgel indokolatlan volt a 29 éves orosz állampolgár őrizetbe vétele, akit vasárnap, vagyis egy nappal Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök Helsinkiben tartott találkozóját megelőzően fogtak el az amerikai hatóságok.

"Az a benyomás, hogy az FBI (amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda) ahelyett, hogy fő feladatával, a bűnüldözéssel foglalkozna, nyilvánvaló politikai megrendelést teljesít. Szerintünk ez a ruszofób hisztériát gerjesztő erőktől ered, amelyek időnként újabb kitalált szenzációkat dobnak be az amerikai belső folyamatokba történő állítólagos orosz beavatkozásákról" - hangsúlyozta a szóvivő.

Nem lehet nem észrevenni, hogy mindez közvetlenül a Helsinkiben tartott kétoldalú csúcs előtt történt, azzal a nyilvánvaló feladattal, hogy minimalizálja annak kedvező hatását. Az embernek az a benyomása támad, hogy valaki fogott egy órát és egy számológépet, majd kiszámította, mikor vegyék őrizetbe Marija Butinát annak érdekében, hogy zátonyra futtassa az orosz és az amerikai elnök csúcstalálkozóját"

jelentette ki Zaharova.

A külügyi szóvivő szerint Oroszoszország mindent meg fog tenni Butina érdekében.

"Ez egy pszichózis, egy boszorkányüldözés" - hangoztatta Valerij Butin, a 29 éves nő apja, akit a barnauli Altapress honlapja idézett.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn, Twitter-üzenetében azt hangoztatta, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok megromlásának az FBI által folytatott "boszorkányüldözés" a fő oka, vagyis az, hogy vizsgálják a 2016-os amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozást.

A kémkedéssel gyanúsított orosz nő ellen hétfőn emeltek vádat, s szerdán kell szövetségi bíróság elé állnia Washingtonban. Védője szerint Butina nem követett el törvényellenes cselekedetet.

A vádirat szerint a nő 2016-ban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba, ahol a washingtoni Amerikai Egyetemen nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó tanulmányokat folytatott, de már "2015 elejétől legalább 2017 elejéig az orosz kormány magas rangú tisztségviselőjének utasítása" szerint tevékenykedett az Egyesült Államokban. A The Wall Street Journal című lap információi szerint tavaly több hírszerzési jelentés is készült arról, hogy Butina szoros kapcsolatokat ápolt az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) tisztségviselőivel és konzervatív aktivistákkal.

A bíróságra benyújtott dokumentumok állítása szerint Maria Butina a Kreml ügynökeként - a dokumentumokban meg nem nevezett - befolyásos amerikai személyiségekkel és az amerikai politikára befolyással lévő szervezetekkel kereste és tartotta a kapcsolatokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS