HIRDETÉS

Brexit – Magabiztosak a britek

hirek.sk 2018. február 04., 17:20
LONDON. Fontos a brit kormány számára, hogy jövő márciusig megegyezésre jusson az Európai Unióval, ezt David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter mondta az északi Teesport kikötővárosban tartott beszédében.

Teesport Anglia valódi exportfővárosa – ezzel a mondattal kezdte beszédét David Davis az északkelet-angliai kikötővárosban. A sokak szerint kulcsfontosságú beszédben egyértelműen a Brexit gazdasági oldalára koncentrált. Úgy fogalmazott, hogy Teesport kikötője az ott megforduló évi 40 millió tonna áruval nem csak Anglia vagy az Egyesült Királyság, de Európa számára is az egyik kapu a világ többi részének vállalkozásai felé.

A kilépés előnyeit kiemelve arról beszélt, hogy a Brexit a világ felé való kereskedelemben új lehetőségeket nyit majd meg az Egyesült Királyság számára. David Davis ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy arról a hídról is beszéljen, amely az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti új kapcsolatrendszer felé vezet majd. Ez a híd pedig az az átmeneti időszak lesz, amely a jövő márciusi kilépés után kezdődik, és amely időt hagy majd arra, hogy az új szabályokat elfogadják.

Érvei között szerepelt az, hogy az uniós és brit vállalkozások számára biztosítékot kell adni arra, hogy a jövőben is kiszámíthatóan tudnak egymással kereskedni. Úgy vélte, hogy az átmeneti időszak elegendő időt hagy majd arra, hogy mindkét fél kiépítse a kapcsolatok új infrastruktúráját, és időt ad a cégeknek arra is, hogy a szabályváltozásokra felkészüljenek.

A kikötővárosban tartott beszédben kikötői példát hozott: úgy fogalmazott, hogy az olyan kikötők, mint Teesport, Rotterdam vagy Antwerpen számára is időt kell hagyni arra, hogy például az új vámeljárásokra felkészüljenek. Az átmeneti időszak érinti majd az unión túli nemzetközi kapcsolatokat is, a nemzetközi megállapodásokat. Hiszen az Egyesült Királyságnak új kereskedelmi egyezményeket kell majd megkötnie, mint EU-n kívüli államnak – hangoztatta a többi között a brit Brexit-miniszter.

Forrás: hirado.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS