Börtönben kell maradnia Fujimori volt államfőnek

hirek.sk | MTI 2019. február 14., 06:41

A perui legfelsőbb bíróság megerősítette szerdán az Alberto Fujimori volt államfőnek adott elnöki kegyelem hatályon kívül helyezését, így véglegessé vált, hogy le kell töltenie a büntetéséből még hátralévő 13 évet - jelentette szerdán az El Comercio című napilap.

Alberto Fujimori volt perui elnök Fotó: Reuters
Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette kegyelemben az idős Fujimorit egészségi problémáira hivatkozva. A döntés hatalmas felháborodást váltott ki. Tavaly októberben a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az elnöki kegyelmet, Fujimori ügyvédei azonban megfellebbezték a döntést. A 80 éves Fujimori ezt követően több mint 100 napot egy magánklinikán töltött őrizetben, idén januárban azonban vissza kellett vonulnia a börtönbe.

Fujimorit, aki 1990 és 2000 között volt Peru államfője, többször is elítélték korrupciós vádakkal, s az elnöki kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis vétkesnek találták 25 ember halálosztagok általi meggyilkolásában.

Megfigyelők szerint Kuczynski messze nem humanitárius okokból részesítette kegyelemben elődjét, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében, miután korrupció gyanújába keveredett, s emiatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. 2018 márciusában azután bejelentette lemondását, elkerülve ezzel, hogy a perui kongresszus végigvigye az eljárást.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS