Bizalmi szavazást követel a Babiš-kormánytól az ellenzéki KDU-ČSL

2019. április 23., 18:45

Az ellenzéki cseh kereszténydemokrata néppárt (KDU-ČSL) felszólította az Andrej Babiš vezette kormányt, kérjen bizalmi szavazást maga iránt a képviselőházban. A KDU-ČSL követelését azzal indokolja, hogy a koalíciós kormányban április végén három miniszteri poszton személycserére kerül sor.

Fotó: Archívum

Amennyiben a kormány nem tesz eleget a követelésnek, a KDU-CSL vitát kezdeményez a parlamentben egy bizalmatlansági indítvány benyújtásáról – jelentette be Marek Výborný, a párt új elnöke keddi sajtóértekezletén Prágában.

A kormány miniszterei úgy változnak, mint az Orlojon (a prágai óvárosi városház óraműve) a figurák. Egy ilyen személyi földrengés esetén szükséges a bizalmi szavazás. A kormányfőnek részletesen meg kellene indokolnia, miért van szükség ezekre a változásokra”

– érvelt később a képviselőházban az ellenzéki politikus, aki csak néhány hete került a KDU-ČSL élére. Az alsóház azonban nem tűzte napirendjére a kérdést, mert azt a kormányzó ANO mozgalom megakadályozta.

Jaroslav Faltýnek, az ANO frakcióvezetője ennek ellenére legitimnek nevezte az ellenzék igyekezetét.

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke azt nyilatkozta, hogy a témáról előbb tárgyalni akar a KDU-ČSL vezetőségével.

Jakub Michálek, a Cseh Kalózpárt képviselői klubjának elnöke azt mondta, hogy pártja nem kíván visszaélni a bizalmi szavazás intézményével. Ilyen szavazást a párt csak akkor támogatna, ha az ügyészség vádat emelte Andrej Babiš ellen a Gólyafészek-ügyben. A cseh rendőrség, amely több mint két éve vizsgálja az ügyet a múlt héten közölte: arra az álláspontra jutott, hogy Babiš egyik cége visszaélt az EU-támogatásokkal és vádemelést javasol az ügyben érintettek, egyebek között Babiš kormányfő, ellen. A hivatalos vádemelést az ügyészségnek kell megtennie, de a legfőbb államügyész egyelőre nem nyilatkozott.

Április 30-án távozik a cseh kormányból a közlekedési miniszter, az ipari és kereskedelmi miniszter, valamint az igazságügyi tárca vezetője.

Az új közlekedési miniszter Vladimír Kremlík, az új ipari és kereskedelmi miniszter Karel Havlíček, míg az új igazságügyi miniszter Marie Benešová lesz.

Az ellenzéket elsősorban az igazságügyi tárca élén lezajló váratlan személycsere érdekli. A sajtóban olyan eszmefuttatások láttak napvilágra, miszerint ennek legfőbb célja, hogy nyomást gyakoroljanak Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben.

Míg a főállamügyészt a köztársasági elnök többször is bírálta, Benešová Milos Zeman bizalmasai közé tartozik.

Jan Hamáček, belügyminiszter a kormánykoalíciós ČSSD elnöke kedden azt nyilatkozta: amennyiben szóba került Pavel Zeman távozása, pártja elhagyja a kormánykoalíciót. Andrej Babiš kormányfő szombaton a Mladá Fronta Dnes című lapnak nyilatkozva azt mondta: akkor sem mond le, ha hivatalosan vádat emelnek ellene. A Gólyafészek-ügyet ismételten "politikai megrendelésre" készült akciónak minősítette.

Az ügy lényege: a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

A rendőrség a múlt héten vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek elleni vádemelést.

0 HOZZÁSZÓLÁS