HIRDETÉS

Bírósági határozat született az érsekkétyi óvoda ügyében

hirek.sk 2017. augusztus 22., 17:27
ÉRSEKKÉTY. Egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról: veszélyben van az érsekkétyi egyházi óvoda. Molnár Péter polgármester akkor önkényesen bezárta a fenntartó Érsekkétyi Református Egyházközség által a községtől bérelt óvodaépületet, mint emlékezetes feszítővassal esett neki az óvoda bejárati ajtajának. Most pozitív fordulat állt be az óvoda ügyében: a Lévai Járásbíróság határozata alapján a polgármestert hamarosan az óvoda bejárati kulcsainak átadására, az időközben elkezdett felújítási munkálatok befejezésére és a bérleti szerződés meghosszabbítására kötelezik. A polgármester minderről nem volt hajlandó nyilatkozni portálunknak.

Az ominózus bérleti szerződés június 30-án járt le, ezért a képviselő-testület a polgármesteri vétó miatt kétszer is megszavazta a bérleti viszony meghosszabbítását. Molnár Péter polgármester azonban az újabb bérleti szerződést összetépte, s az önkormányzati döntés figyelmen kívül hagyásával akarta felújíttatni az óvodaépületet. A jogi személynek minősülő Érsekkétyi Magyar Tannyelvű (MTNY) Egyházi Alapiskola és Óvoda az áldatlan helyzet mielőbbi orvoslása végett Nagy Dávid érsekújvári ügyvéd jogi segítségét kérte. A Magyar Közösség Pártja (MKP) ügyvédje beadvánnyal fordult a Lévai Járásbírósághoz, amely az említett oktatási intézmény szempontjából pozitívan bírálta el a történteket. Az alperes, Érsekkéty község fellebbezésére azonban még van lehetőség.

Mivel Hajdú Árpádot, az Érsekkétyi MTNY Egyházi Alapiskola és Óvoda igazgatóját telefonon ma nem sikerült utolérnünk, ezért Fülöp Sándor helyi református lelkészt kértük meg arra, hogy mivel egyházközségük az intézmény fenntartója, ismertesse a bírósági határozat tartalmát. Fülöp Sándor megerősítette értesülésünket: augusztus 22-én, kedden a községi hivatal és az óvoda védelmében született beadvány kezdeményezője is megkapta írásban a Lévai Járásbíróság arról szóló határozatát, hogy Érsekkéty község köteles átadni az óvodaépület bejárati kulcsait az oktatási intézmény igazgatójának, továbbá a polgármesternek alá kell írnia az újabb bérleti szerződést, valamint abba kell hagyni az óvodaépületben elkezdett felújítási munkálatokat, s a bírósági eljárás költségei is a községet terhelik. Hozzátette: ha a község, illetve annak első embere esetleg mégsem teljesíti a bírósági határozatban foglaltakat, akkor ismét törvényt szeg, ami további következményeket vonhat maga után.

Azt is elmondta, hogy ez ügyben jogilag Nagy Dávid érsekújvári ügyvéd képviselte a beadványozó felet, s már ő is közölte ügyfeleivel, hogy a határozat értelmében jogosan tartózkodhatnak az óvodaépületben. Ezenkívül Hajdú Árpád igazgató a feszítővassal történt behatolás napján hivatalosan feljelentette Molnár Pétert amiatt, hogy elmulasztotta a polgármesteri kötelességét, azaz nem írta alá az óvodaépületre vonatkozó, képviselő-testület által jóváhagyott bérleti szerződést, majd jogtalanul, erőszakos módon foglalta el az óvodaépületet.

Természetesen a sajtóetika értelmében szerettük volna kikérni Molnár Péter polgármester bírósági határozattal kapcsolatos véleményét is. Miután mobiltelefonján sikerült őt utolérnünk, kérdésünkre, hogy e határozat kapcsán az óvoda ügyében milyen további lépéseket tervez, csak ennyit válaszolt: „Majd ha objektíven tudósítanak, akkor beszélhetünk, viszonthallásra“, és további indoklás nélkül letette a telefonját. Ezért nem sikerült megtudnunk, hogy majd teljesíti-e a határozatban foglaltakat, illetve él-e fellebbezési jogával. A későbbiekben az ügy további fejleményeiről is beszámolunk.

0 HOZZÁSZÓLÁS