Bevonult a börtönbe a spanyol király sógora, akit sikkasztás miatt ítélték el

hirek.sk | MTI 2018. június 18., 10:00

Bevonult a börtönbe hétfőn Inaki Urdangarin, a spanyol király sógora, akit öt év és tíz hónapos börtönbüntetésre ítéltek jogerősen közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással való üzérkedés miatt - közölte az AFP hírügynökség a börtönhatóságokra hivatkozva.

Inaki Urdangarin Fotó: TASR

Urdangarin a Madridtól 108 kilométerre északra fekvő Brieva börtönben kezdi meg büntetésének letöltését. Ő választotta ezt a büntetés-végrehajtási intézményt, a spanyol jogszabályok ugyanis erre lehetőséget adnak azoknak az elítélteknek, akikkel szemben nem hozott ezzel ellentétes korlátozó intézkedést a bíróság.
Az ötvenéves, korábbi profi kézilabda-játékost és olimpikont múlt kedden ítélték el, a börtönbüntetésen kívül több mint 512 ezer euró pénzbüntetést is fizetnie kell.

Ügyvédje nem élt az ítélettel szembeni utolsó jogorvoslati lehetőséggel, nem fordult az alkotmánybírósághoz.

Urdangarin a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió euró közpénzt sikkasztott el üzlettársa, Diego Torres segítségével. Az alapítvány többek között egy Aizoon nevű fantomcéget felhasználva követte el a bűncselekményt, ennek 50 százalékos tulajdonosa volt Krisztina hercegnő és a férje.

A hercegnő is vádlott volt az ügyben, őt a bíróság még tavaly felmentette a kétrendbeli adócsalás vádja alól. Ő lett az első a spanyol királyi családból, aki bírósági eljárásban a vádlottak padjára került.

Az elítélt házastársát terhelő közös felelősség miatt VI. Fülöp király nővérének mintegy 137 ezer eurós pénzbüntetést kell fizetnie. A hét éve húzódó ügyben összesen 17 ember ellen emeltek vádat, akik közül hetet találtak bűnösnek, köztük Diego Torrest és Jaume Matast, a Baleár-szigetek autonóm közösség volt elnökét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS