HIRDETÉS

Betiltanák a cseh kommunista pártot

2011. február 16., 17:46
PRÁGA. A cseh belügyminisztérium megkezdte az anyaggyűjtést annak érdekében, hogy megvizsgálja, betiltható-e Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSÈM) - közölte a cseh közszolgálati televízió szerdán.
PRÁGA. A televízió szerint Radek John belügyminiszter a tárca biztonságpolitikai osztályát bízta meg ezzel a feladattal. Az adatgyűjtés után elemzést készítenek, hogy van-e értelme feljelentést tenni a kommunista párt ellen, amely az ország egyik legerősebb parlamenti pártja. John a televíziónak megerősítette lépését, de felhívta a figyelmet arra, hogy hosszú döntési folyamatról van szó. A cseh jobboldal már hosszabb ideje erőteljesen követeli a kommunista párt betiltását, de a kormány mindeddig elutasította, hogy bármiféle lépést tegyen ebben az ügyben. Petr Neèas kormánya azután változtatta meg véleményét, miután a múlt héten a kommunista képviselők - a kommunista rendszer elleni ellenállás törvényjavaslatának megvitatásakor - a jobboldal szerint elfogadhatatlan érvekkel védelmezték a régi rendszert. Miroslav Grebeníèek, a kommunista párt volt elnöke például azt állította, hogy a jobboldal a törvénnyel "a múlt politikai terrorcselekményeit akarja elismerésben részesíteni".
Jaromír Štetina jobboldali szenátor, aki az "antikommunista front" egyik legfőbb aktivistája Csehországban nemrégiben feljelentette a kormányt, mert szerinte semmit sem tesz a kommunista párt ellen, holott az állítólag alkotmányellenesen tevékenykedik. "A szenátus is úgy látja, hogy a KSÈM megsérti az alkotmányt, s azt szeretné, hogy ezt a gyanút egy független bíróság is megvizsgálja" - jelentette ki Štetina két éve, amikor még a jobboldal volt többségben a felsőházban. A tavaly őszi választások óta a szenátust azonban a szociáldemokraták uralják.
Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja Közép-Európában az egyetlen erős kommunista párt, amely nevében továbbra is meghagyta a "kommunista" jelzőt, erőteljesen bírálja a mai politikai-gazdasági viszonyokat, s részben vállalja a szocialista rendszert is, bár annak bűneitől többször is elhatárolódott.  A jobboldal azt követeli, hogy a párt törölje nevéből a "kommunista" jelzőt, és nyíltan mondja ki, hogy elutasítja az erőszakos hatalomátvételt. Egyesek szerint ezt jelenti ugyanis például a párt dokumentumaiban található "forradalmi" kifejezés. A KSÈM kitartóan azt állítja: tevékenységében tiszteletben tartja a cseh alkotmányt. 
A rendszerváltás után a volt Csehszlovákiában törvénytelennek minősítették a szocialista rendszer időszakát (1948-1989), de a kommunista pártot nem tiltották be, mert az volt a vélemény, hogy támogatottság híján magától megszűnik. Ez nem következett be. Bár a kommunista párt szavazótábora mérsékelten csökken, továbbra is tartósan megszerzi a szavazatok 10-12 százalékát.
Eddig egyetlen párt sem volt hajlandó együtt kormányozni a kommunistákkal, de alsóbb szinteken ez az együttműködés évek óta normális és gyakori.  Jogi szakértők szerint a kommunista párt működése nem sérti a cseh alkotmányt, s betiltása nemigen reális. (MTI)
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS