Beneš-dekrétumok - Bagó Zoltán írásbeli kérdéssel fordul az Európai Bizottsághoz

hirek.sk 2012. október 24., 11:48
STRASBOUR. Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő a Beneš-dekrétumok ellen emelt szót tegnap esti napirend előtti felszólalásában Strasbourgban.

A néppárti politikus beszédében rámutatott: A faji szegregáció és diszkrimináció talaján álló Beneš-dekrétumok mind a mai napig érvényben vannak Szlovákiában. Az Európai Bizottságnak eddigi magatartásával ellentétben erélyesen fel kell lépnie annak érdekében, hogy e szabályokat Szlovákia kiiktassa jogrendszeréből.

Bagó Zoltán az ügyben írásbeli kérdéssel fordul az uniós végrehajtó szervhez. Tegnapi esti felszólalásában kiemelte: Barroso elnök úr beszédei alapján elképzelhetetlennek tűnik, hogy a közösségi alapelvek betartása és érvényesítése tekintetében bármilyen hierarchikus mérce szerint történjen mazsolázgatás, vagy rangsorolás. Ugyanakkor az is elképzelhetetlen, hogy a tagállamok joggyakorlata, jogrendszere uniós alapjoggal ellentétes jogszabályt alkot, vagy éppen megerősíti azt. A szlovák parlament azonban a 2007. szeptember 20-án elfogadott határozatával (1483/2007- 533) pontosan ezt tette: az uniós jogrend alapjaival feloldhatatlan ellentétben álló szabályokat erősített meg. Tette mindezt uniós tagállamként, mely révén indirekt módon az egész EU joganyag részévé tette a Beneš-dekrétumokat.

"Ezért megalapozatlan és dilettáns az Európai Bizottságnak az az érvelése, amely a dekrétumok kapcsán pusztán mint történelmi dokumentumokról tesz említést. Azoknak az irattárban és a történelemkönyvekben kellene lenniük, nem a hatályos és érvényes jogrendszerben" - mutatott rá beszédében a fideszes EP-képviselő.

Bagó Zoltán az EP plenáris ülésén az ügy súlyosságára hívta fel a figyelmet. "Tisztában vannak azzal, hogy 13 Beneš-dekrétum a faji szegregáció, diszkrimináció alapján követel végrehajtást, csakúgy, mint a nürnbergi törvények?" - fogalmazott. A néppárti politikus a felszólalást követően arra is rámutatott,hogy a Beneš-dekrétumok 2007-ben, tehát Szlovákia uniós csatlakozása után megerősítésre kerültek, az Európai Bizottság pedig nem tett és azóta sem tesz semmit az ügyben, sőt történelmi dokumentumoknak titulálja azokat. "Ez az érvelés elfogadhatatlan, nincs helye kettős mércének!" - hangoztatta. 

A héten Bagó Zoltán benyújtja az Európai Bizottsághoz a szakmai ellentmondásokat feltáró írásbeli választ igénylő kérdését. A fideszes képviselő bízik benne, hogy ez alapján az Európai Bizottság eddigi álláspontját megváltoztatja és erélyesen fellép Szlovákiával szemben a Beneš-dekrétumok ügyében - tájékoztatta portálunkat a képviselő irodája.

Eduard Kukan szlovák néppárti EP-képviselő - volt szlovák külügyminiszter - Bagó Zoltán szavaira azt válaszolta, hogy jogi konstrukciókat használva "nem lehet megváltoztatni a történelmet".

Mint ismeretes, az EP Petíciós Bizottsága szeptember 20-án tárgyalta a Dr. Juhász Imre, Hahn-Seidl Alida és Bagó Zoltán által benyújtott petíciót a Benes-dekrétumok ügyében. A szakbizottság elutasította az Európai Bizottság jogi szolgálatának véleményét és nyitva hagyta a petíciót. Felszólította továbbá Szlovákiát, hogy hivatalosan nyilatkozzon a dekrétumok hatályosságát és érvényességét illetően, valamint döntés született egy hivatalos meghallgatás megrendezéséről a szlovák kormány képviselőinek részvételével. 


Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS