Befejeződött a harmadik mentési művelet - VIDEÓVAL

hirek.sk | MTI 2018. július 10., 09:19

Befejeződött az újabb, harmadik mentési művelet kedden a thaiföldi Tham Luang barlangrendszernél, kihozták a még bennlévő négy gyereket és edzőjüket - közölte a műveletet irányító tartományi kormányzó.

Fotó: TASR

A thaiföldi Tham Luang barlangrendszernél kihozták mind a tizenkét bennrekedt fiút az edzőjükkel egyetemben. A fiatal csapat egy futballedzés után, mégjúlius 23-án ragadtak a barlangban, akiknek az esős időszakban megnövekedett vízszint elzárta a kijáratot. Brit búvárok találtak rájuk múlt hétfőn, és napokig tervezték a vasárnap megkezdett mentőakciót. A mentőakció közben már korábban egy thai búvár az életét vesztette.

Narongszak Oszotthakorn újságíróknak azt mondta: az öt embert együtt mentették ki. Hozzátette, hogy egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja azóta benn voltak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, ugyancsak kedden hagyják el a barlangot. Az akcióban 19 búvár vett részt.

A tájékoztatón Jedszada Csokdumrongszuk, az egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője azt mondta, hogy a barlangból elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani, bár nem ehet fűszereset, ami a thai konyhára jellemző. Azt is elmondta, hogy két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként mind a nyolc kimentett gyerek általában egészséges és jókedvű. Hangsúlyozta, hogy „a srácok focisták, erős az immunrendszerük”. Jókedvűek és örülnek, hogy kijutottak. Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat is. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért.

A  kimentett gyerekek továbbra sem találkozhatnak szüleikkel, nehogy fertőzést kapjanak. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat.

A barlangrendszerben egy ifjúsági futballcsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket mentettek ki. Kedden négy mentő és más járművekből álló gépkocsioszlop vonult a barlanghoz a mentés harmadik műveletéhez. A sötét esőfelhők elvonultak a nap folyamán, ami után fullasztó hőség tört rá a barlang környékére.

Anupong Paocsinda thai belügyminiszter elmondta, hogy hétfőn a barlangban járt Elon Musk amerikai nagyvállalkozó és átadott a mentőcsapatnak egy gyerekek méretére szabott kis tengeralattjárót - mentőkabint - , amelyet cége, a SpaceX gyártott. Az eszközt arra az esetre vitte oda, ha esetleg a továbbiakban szüksége lehet rá a mentéseknél a barlangban.

A helyszínt felkereste hétfőn Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő. Üzenetét a kormányzó idézte, amely szerint a miniszterelnök azt mondta, nem szeretné, hogy ilyen incidens még egyszer előforduljon Thaiföldön.

Az alábbi felvételen látható, milyen veszélyes és szűk helyeken keresztül kell átjutniuk a mentőalakulat tagjainak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS