HIRDETÉS

„Az olaszok a reményre és a jövőképre szavaznak vasárnap”

hirek.sk 2018. március 04., 10:00
Egy új választási rendszerrel, új törvénnyel szavaznak vasárnap az olasz államolgárok. Ez elég nehézkes az ANSA hírügynökség igazgatóhelyettese szerint, mert „vegyes a választási rendszer”, Stefano Polli kifejtette, az új törvény alapján a rendszer kétharmadában arányos, egyharmadában pedig többségi választási rendszer, amit már önmagában is nehezen értik meg az olasz választók.


Az olasz választási szakértők véleménye, hogy hétfőn, március 5-én a választások másnapján nehéz lesz győztest hirdetni és egyértelmű többséget felállítani a római parlamenteben. A helyzetet nehezíti, hogy az olaszok szavazatai három részre tagolódnak, ugyanis három politikai párt vagy koalíció osztozik majd a szavazatok egy-egy harmadán.

Várhatóan a baloldalon a Demokrata Párt és a Szabadok és Egyenlők nevű pártok a szavazatok  egyharmadát, az Öt Csillag Mozgalom, amely egyedül indul, szintén ennyire számíthat, és ott van a nagy jobbközép koalíció, amelyet Silvio Berlusconi és Matteo Salvini vezet. Õk a legutolsó felmérések szerint a legtöbb szavazatot fogják szerezni 35 százalék körül, azonban a parlamenti többséghez legalább 40-42 százalék szükséges.

Stefano Polli úgy látja, nehéz feladat vár majd az olasz államfőre, Sergio Mattarellára, mert a választások után döntenie kell, hogy kit bíz meg a kormányalakítással.

„Amikor hétfőn biztosak lesznek az eredmények, vagyis tudni lehet majd, hogy ez a három formáció hány parlamenti mandátumot szerzett, könnyebb lesz megérteni, miként dönthet majd Mattarella államfő. Ismernünk kell tehát a választás eredményeit. Most mindenki azt gondolja, hogy a jobbközép lesz a választások győztese” – tudósított az ANSA igazgatóhelyettese.

Arról is beszélt, hogy Olaszország következő kormányára legalább egy hónapot várni kell. Először ugyanis meg kell várni, hogy beiktassák az új római parlamentet, majd meg kell választani a képviselőház és a szenátus elnökét is. Az olasz államfő, Mattarella csak ezután szólítja konzultációra a pártokat, amit az elnöki palotában tartjanak majd. A pártokkal való egyeztetés nagyjából a választások után egy hónappal kezdődhet, tehát március végén, esetleg április elején.

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, nem egyszerű azt sem megmondani, mennyi idő kell majd a kormányalakításhoz. A jelenlegi egy precedens nélküli politikai helyzet felaprózott szavazatokkal, amelyet az új választási törvény eredményezett. Az államfő egyeztet majd a pártokkal, igyekszik megérteni, hogy melyik lesz képes valóban stabil többséggel kormányt alakítani. „Nem lesz gyors, és nem lesz könnyű döntés” – vélekedett.

Márcsak azért sem egyszerű a helyzet, mert az olasz választók több mint harmada a felmérések szerint szavazni sem akar elmenni. Olaszország ugyanis számos más európai országhoz hasonlóan nehéz időszakot él át. A gazdasági válság nyomása enyhült, de nem ért véget. Már érezhetők a pozitív jelzések: a GDP növekedést idén mintegy 1,4 százalékra teszik, ami nem elegendő, de jó eredménynek számít az igazgatóhelyettes szerint. Megjegyezte, hogy a munkanélküliségi ráta azonban továbbra is nagyon magas. Stefano Polli úgy vélekedett, az olaszoknak reményre van szükségük, jövőképre. „Nos, erre fognak szavazni az urnáknál” – összegezte az ANSA hírügynökség igazgatóhelyettese.

Forrás: Híradó.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS