Barnier az EU teljes támogatásáról biztosította Írországot

hirek.sk | MTI 2019. április 08., 19:33

Az Európai Unió teljes támogatásáról biztosította Írországot hétfőn Dublinban az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Michel Barnier Fotó: POLITICO Europe
Michel Barnier a brit uniós tagság megszűnéséről szóló rendkívüli EU-csúcs közeledtével figyelmeztetett arra, hogy a megállapodás kiválás esetén a közösség nem kezd kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Királysággal, ameddig nem oldották meg az ír határ ellenőrzésének kérdését.

Az Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti csaknem 500 kilométeres szárazföldi határ ellenőrzésének kérdése a Brexit-tárgyalások sarkalatos pontja. A felek elutasítják a határellenőrzés újbóli bevezetésének gondolatát, mert attól tartanak, hogy amennyiben mégis szükségessé válna, ismét fellángolna az északír konfliktus.

Barnier reményét fejezte ki, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt között zajló "válságtárgyalások" eredményesek lesznek, és lehetővé teszik a "rendkívül gyors" haladást a jövőbeni kapcsolatok alakításában. "Sokkal, de sokkal nagyratörőbbek is lehetnénk", ami jövőbeni viszonyrendszert illeti az Egyesült Királysággal - fogalmazott az ír kormányfővel tartott sajtótájékoztatón. Leo Varadkar hozzátette, Írország kész meghosszabbítani a Brexit határidejét, hogy Londonban egyezség születhessen a kilépési megállapodásról.

Theresa May brit kormányfő a brit kilépés június 30-ig történő meghosszabbítását javasolta a szerdai rendkívüli EU-csúcs előtt. Halasztás nélkül pénteken, akár megállapodás nélkül szűnhet meg az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS