Babiš: Prága támogatni fogja a brit kérést a Brexit elhalasztására

hirek.sk | MTI 2019. március 20., 12:48

Csehország az Európai Tanácsban támogatni fogja Nagy-Britannia kérését, hogy halasszák el a szigetország kilépését az Európai Unióból - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök az európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság szerdai ülésén Prágában.

Fotó: TASR

Babiš nem tudja elképzelni, hogy bármelyik uniós tagállam is meggátolná a brit kérés teljesítését, s ezzel előidézné Nagy-Britannia megállapodás nélküli távozását az EU-ból. Csehország számára az lenne a legjobb, ha Nagy-Britannia felülvizsgálná álláspontját, és nem lépne ki - tette hozzá.

A cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra: egyelőre nem tudni, hogy mit fog tartalmazni a brit kérés a Brexit elhalasztására.

"Néhány ország ideges emiatt, de nem tudom elképzelni, hogy bárki is ezért meggátolná a brit kérés teljesítését az Európai Tanácsban, ami előidézné a megállapodás nélküli kiválást" - idézte a kormányfő szavait a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

Csehország álláspontja, hogy a "megállapodás nélküli Brexit a lehető legrosszabb megoldás, ezért a kérést (elhalasztására) támogatni fogjuk" - szögezte le Andrej Babiš.

Csehország a megállapodás nélküli Brexit esetére törvényt fogadott el, amely szerint bizonyos ideig úgy kezelné Nagy-Britanniát, illetve állampolgárait, mintha az ország továbbra is az EU-tagja lenne. Ezen a téren a csehek elvárják, hogy kölcsönösségi alapon London is így járjon el Csehországgal és állampolgáraival szemben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS