HIRDETÉS

Babiš nem zárja ki az előre hozott választásokat

hirek.sk 2018. február 03., 14:41
Andrej Babiš ügyvezető cseh miniszterelnök egy szombati lapinterjúban nem zárta ki, hogy amennyiben második kormánya májusig nem kapna bizalmat a képviselőházban, előre hozott parlamenti választásra kerülhet sor.


A tavaly októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke szerint kormánya számára nem a képviselőház, hanem a választók bizalma a legfontosabb. Babiš ennek ellenére nem szeretné, hogy kormánya a parlament bizalma nélkül csak az államfő támogatásával működjön, ahogy az korábban Jirí Rusnok kormánya esetében megtörtént. A szakértőkből álló Rusnok-kormány Petr Necas miniszterelnök kabinetjének bukása után 2013 júliusától 2014 januárjáig volt hivatalban.

„Február végéig talán sikerül megegyeznünk (a pártokkal) a kormány támogatásáról, és azután bizalmat kérnénk (a parlamenti alsóházban)” – jelentette ki Andrej Babiš abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Právo című cseh napilap.

Amennyiben második kormánya sem kapja meg a parlament bizalmát, nem zárható ki az előre hozott választás. „Mirek Topolánek kormánya három hónapig működött ügyvezetői minőségben,a mi esetünkben ez május végéig lenne. Ha azonban nem sikerül megegyeznünk, akkor talán az előre hozott választás lesz az egyetlen megoldás” – fejtette ki véleményét Andrej Babiš, akinek első kormány január közepén nem kapott bizalmat a képviselőházban.

Az ügyvezető kormányfő leszögezte, hogy mindeddig ellenezte ezt a megoldást, tárgyalni akart, de „a másik oldalon erre nincs semmiféle hajlandóság”, s az ellenzők többségének egyetlen programja az „AntiBabiš” kifejezésben foglalható össze.

Ha valóban sor kerülne az előre hozott választásra, annak időpontját Babiš egyeztetné az őszi helyhatósági és szanátusi választással. Ezekre várhatóan októberben kerül sor.

Babiš elmondta: bízik Miloš Zeman elnökben, hogy megtartja szavát és másodszor is kinevezi kormányfőnek és őt bízza meg a kormányalakítással. Azokat a véleményeket, miszerint Zeman megpróbál majd beleszólni a kormány személyi összetételébe, Babiš visszautasította. “Eddig nem szólt bele a kormányalakításba, nem tudom, most miért tenné. Ez csak spekuláció” – szögezte le.

Forrás: Híradó.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS