Az uniós külügyminiszterek hétfőn Luxemburgban tanácskoznak

hirek.sk | MTI 2019. április 07., 15:52

A Külügyek Tanácsa aktuális és sürgős nemzetközi kérdéseket vitat meg hétfőn, Luxemburgban tervezett ülésén, köztük az afganisztáni és a venezuelai konfliktus megoldása érdekében tett szerepvállalást, valamint véleménycserét folytat a keleti partnerségről.

Federica Mogherini Fotó: Consilium.europa.eu
Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a tagállami külügyminiszterek elsőként Afganisztánról folytatnak eszmecserét. A megbeszélés középpontjában a béketárgyalások legutóbbi fejleményei, valamint a konfliktus tartós és tárgyalásos alapú politikai megoldására való törekvések fognak állni.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője röviden tájékoztatja majd a minisztereket a március 26-án Afganisztánban tett látogatásáról. A Tanács várhatóan következtetéseket fog elfogadni az afganisztáni békefolyamatról.

A keleti partnerséget illetően - amely arra irányul, hogy megerősítse a hat kelet-európai és dél-kaukázusi partnerország - Örményország, Azerbajdzsán, Belarusz, Georgia, Moldovai Köztársaság, Ukrajna - politikai társulását és gazdasági integrációját, a miniszterek véleménycserét folytatnak a május 13-án, Brüsszelben tervezett miniszteri ülést megelőzően. Meg fogják vitatni az érintett országokkal folytatott, idén tíz éves kapcsolatok jövőjét, és áttekintik azon célok a megvalósítását, amelyeket a keleti partnerségnek 2020-ra teljesítenie kell.

A munkaebéd során a külügyminiszterek megvitatják a venezuelai helyzetet, figyelemmel a legutóbbi fejleményekre és a nemzetközi kapcsolattartó csoportnak az ecuadori Quitóban március 28-án tartott második miniszteri ülésére.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS