Az újságírók és a szólásszabadság elleni támadások súlyos veszélyt jelentenek a demokráciára

hirek.sk | TASR 2018. május 30., 15:21

Az újságírók és a sajtószabadság elleni támadások veszélyes fenyegetést jelentenek a demokráciára, és az Európa Tanács erőteljesen elítéli Arkagyij Babcsenko brutális meggyilkolását - tudatta szerdai közleményében Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára.

Thorbjørn Jagland Fotó: twitter
Jagland aláhúzta, hogy Babcsenko meggyilkolását alaposan ki kell vizsgálni, és az elkövetőket felelősségre kell vonni. A szociáldemokrata, norvég politikus megjegyezte, hogy egyre több támadás éri Európában az újságírókat és a véleménynyilvánítás szabadságát, és ennek minden eszközzel véget kell vetni.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) nyilatkozatában kiemelte, veszélybe sodorja a társadalmakat és aláássa demokráciát, ha a "szabadság hangját" erőszakosan elhallgattatják.

Mint írták, az orosz újságíróra való emlékezés legjobb módja minden olyan kísérlet határozott megakadályozása egy gyors és átlátható vizsgálat révén, amely veszélyezteti a közös alapvető jogokat. Az Európai Unió szolidaritást mutat az újságírókkal, és továbbra is azon dolgozik, hogy védje személyes biztonságukat és munkavégzésük szabadságát, ami nélkülözhetetlen a demokráciához Európa határain belül és azon túl is - tették hozzá.

Arkagyij Babcsenko ismert orosz ellenzéki újságírót Kijevben lőtték agyon kedden. A haditudósító 2017 óta élt Ukrajnában, a Reuters brit hírügynökség szerint a férfi azért hagyta el Oroszországot, mert féltette az életét.

0 HOZZÁSZÓLÁS