Az orosz kultúra kirakatának szánják a Krím félszigeten fekvő Szevasztopolt

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 05., 18:41

Nagyszabású kulturális presztízsberuházást terveznek a Krím-félszigeten fekvő Szevasztopolban, az orosz művészet remekeinek egy részét hoznák ide a vezető oroszországi múzeumokból.

Szevasztopol öble Fotó: Archívum
A komplexum vázlatos terveit Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes ismertette Vlagyimir Putyin elnökkel. A tervezett kulturális központ fő eleme egy opera- és balettszínház lenne, de helyet kapna a komplexumban egy 250 fős bentlakásos tánciskola is, múzeum, mozi, hangversenyterem, továbbá lakópark a komplexumban dolgozók számára.

A miniszterelnök-helyettes szerint az új művészeti-kulturális központot az Ermitázzsal, az Orosz Múzeummal és a Tretyakov Képtárral együttműködésben valósítják meg, a tervek alapján a központi épület egyben egy kiállítási tér is lenne, ahol állandó jelleggel mutatnának be hat kiemelkedő alkotást az említett múzeumok gyűjteményéből.

Olga Gologyec hangsúlyozta, hogy a Krím, benne Szevasztopol különleges helyet foglal el az orosz kultúrában, hiszen számos híres alkotó élt és dolgozott itt. A cél újra kulturális fővárossá változtatni Szevasztopolt - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint ez azért is indokolt, mert növekszik a térség turizmusa, a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd májusi átadása óta 1,5 millió turista érkezett a Krímbe.

A város polgármestere hangsúlyozta, hogy a rakpart egy 13 kilométeres szakasza újul meg a projekt keretében.

Orosz hírügynökségek szerint Putyin elnök kérte, hogy késlekedés nélkül valósítsák meg a tervet. Gologyec szerint lehetséges, hogy már 2019 elején sikerül elkezdeni az építkezést.

A félszigetet 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától. Annak idején Hruscsov szovjet pártvezér "adományozta" az Ukrán SZSZK-nak a Krím-félszigetet.

0 HOZZÁSZÓLÁS