2019. január 28., 20:22

Az olasz hatóságok lezárták a Soros-szervezet hajója körüli tengerszakaszt

A szicíliai Siracusa kikötőkapitánysága elrendelte a Sea Watch civil szervezetnek a kikötő partjainál lehorgonyzott hajója körüli tengerszakasz lezárását, miután olasz ellenzéki pártok képviselői ismételten fel akartak jutni a fedélzeten tartózkodó 47 migránshoz. Eközben Hollandia újra nemet mondott a migránsok befogadására.

sea-watch.jpg
Fotó: AFP

Az olasz hatóságok elrendelték, hogy a Soros-szervezet hajóját tilos megközelíteni vagy közelében lehorgonyozni fél mérföldes körzetben. A hatósági intézkedést azután hozták meg, hogy vasárnap három ellenzéki politikus motoros csónakot bérelt, és feljutott a hajóra. A balközép Demokrata Párt (PD) pedig hétfőtől minden nap másik képviselőt akart a hajóra küldeni, az ott tartózkodó menedékkérők partra engedésének sürgetésére. Maurizio Martina, a PD politikusa hangsúlyozta, hogy a hajón levő 47 embert azonnal partra kell engedni, el kell látni.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalára azt írta: Miközben az olasz sajtó és a baloldal viharos tengerre, kutyahidegre panaszkodik, és a hajón található gyerekekről cikkezik, a Sea Watchon meztelen felsőtestű férfiakat, nyugodt tengert, füllhallgatós és mobiltelefonos személyeket látok."

A római belügyi tárca vezetője bejelentette, hogy a legnagyobb olaszországi menedékkérő-tábor, a szicíliai Mineo bezárására készül, ahol a tavaly januári 2585-ről mára 1357-re csökkent az ott tartózkodók száma. A Rómához közeli Castelnuovo Di Porto menedékkérő-táborának bezárása már megkezdődött - írja az MTI.

Danilo Toninelli kikötőkért felelős miniszter a Sea Watch hajójának lefoglalását szorgalmazta.

Azt javasolta, hogy engedjék kikötni a hajót, majd tegyék egy repülőre a migránsokat, és szállítsák őket Hollandiába. A német nem kormányzati szervezet hajója ugyanis holland felségjelzésű. Hága kormánya hétfőn ismételten leszögezte, hogy nem fogadja be a csoportot.     

A Sea Watch hajója január 19-én vette fedélzetére a csoportot Líbia partjainál. Pénteken kapott engedélyt az olasz hatóságoktól, hogy Siracusa partjaitól kevesebb mint kétmérföldnyire lehorgonyozzon, de nem futhat be olaszországi kikötőbe. Ezzel egy időben a szicíliai Siracusa ügyészsége bejelentette, hogy vizsgálat megindítását mérlegeli Matteo Salvinivel szemben a hajón tartózkodók személyi szabadságának korlátozása címén.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

snuki146 2019. 01. 28., h - 20:58
Hazaküldeni az egész bandát. Hollandiát megbüntetni, hogy ilyen hajókat engedélyez, a hajót kitiltani a Földközi tengerről.