Az olasz belügyminiszter üdvözölte a bevándorlásellenes SD előretörését

hirek.sk | MTI 2018. szeptember 10., 10:50

Üdvözölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt előretörését a vasárnap tartott svédországi parlamenti választásokon.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Fotó: Daniel Dal Zennaro
A multikulturalizmus hazájának és a baloldal példaképének tartott Svédország a nem megfelelően szabályozott bevándorlás évei után végre a változás mellett döntött - írta Salvini a Facebook-oldalán vasárnap késő este, miután megjelentek az első hírek a svéd választás várható eredményéről. A hajnalban közölt - még nem hivatalos - részeredmények szerint az SD a szavazatok 17,6 százalékát szerezte meg, ami ugyan elmaradt a párt vezetője, Jimmie Akesson által remélt 20 százalék feletti eredménytől, mégis komoly erősödésnek tekinthető a párt 2014-es választási szerepléséhez képest.

Az emberek "Svédországban is nemet mondanak a bürokraták és spekulánsok Európájára, nemet mondanak az illegális bevándorlásra és az iszlám szélsőségesekre" - írta az olasz kormányfőhelyettes. Hozzátette: májusban, az európai parlamenti választáson "véghez fogjuk vinni a változást, amelynek alapját a munka, a biztonság és a család értékei adják".

Az Északi Liga elnöke bírálta az olasz sajtót amiatt, hogy az SD megerősödése kapcsán a szélsőjobboldal felemelkedéséről írtak a svédországi választásokról szóló tudósításokban. "Nem szabad egyetlen pártot sem szélsőjobboldalinak nevezni azért, mert korlátozni akarja a bevándorlást" - vélte Salvini. Az előzetes eredmények szerint a svédországi választást a kormányzó baloldali koalíció nyerhette meg hajszálnyi előnnyel, a voksok 40,6 százalékával az ellenzéki jobbközép választási szövetség előtt, amely a szavazatok 40,3 százalékát szerezte meg. Egyik hagyományos politikai tömb sem jutott többséghez a törvényhozásban. Korábban valamennyi párt kizárta, hogy hajlandó lenne együttműködni a parlamentben az SD-vel.

0 HOZZÁSZÓLÁS