Az MKP elfogadhatatlannak tartja az orvosi ügyelet új rendszerét

hirek.sk 2018. január 05., 18:09
PÁRKÁNY. Aláírásgyűjtéssel is kész tiltakozni a Magyar Közösség Pártja, ha Párkányban megszűnik az egészségügyi sürgősségi ellátás – jelentették be a térség megyei képviselői a mai sajtótájékoztatón. A parlament novemberi törvénymódosítása értelmében ugyanis ez év júliusától változik a sürgősségi ellátás időtartama és helyszínei is. Több városban - így Párkányban is - megszűnik az orvosi ügyelet, vagyis a régió egyes településeiről akár 60-70 km-t is kellene utazni a betegeknek, hogy sürgősségi ellátásban részesüljenek. Az MKP szerint ez diszkriminatív.

A törvénymódosítás értelmében július elsejétől hétköznapokon 16.00 órától 22.00 óráig, munkaszüneti napokon pedig 7.00 órától 22.00 óráig biztosítják az egészségügyi sürgősségi ellátást felnőttek és gyermekek számára egyaránt. Az MKP szerint az orvosi készültségi ügyeletek időtartamának jelentős csökkentése is komoly problémát okoz, ennél is súlyosabb gond azonban a sürgősségi ellátás helyszíneinek kijelölése. Ezt az egészségügyi minisztérium egy általános érvényű rendelettel fogja meghatározni, mégpedig járási bontásban.

Hozzáférhető információk alapján az Érsekújvári járásban ez a központ a járás székhelye, Érsekújvár városa lesz. Az egészségügyi sürgősségi ellátás végett a régió egyes településeiről akár 70 km-t kellene utazni az embereknek Érsekújvár városába.

Szigeti László, megyei képviselő, Párkány város önkormányzati képviselője diszkriminatívnak tartja ezt a törvénymódosítást.

Szigeti szerint hogy mennyire indokolt a létjogosultsága a párkányi készültségnek, az statisztikai adatokkal is alátámasztható. "2016-ban 3355 felnőtt kereste fel a sürgősségi ellátást, 1835 szülő a gyermekével, és 869 esetben volt mentővel kiszállás, vagyis amikor az orvos otthon látogatta meg a pácienst."

Szigeti László rámutatott arra is, hogy a párkányi sürgősségi ellátást a nyári hónapokban a turisták is igénybe vették, s ilyenkor megduplázódott azok száma, akik felkeresték az orvosi ügyeletet.

Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke, Muzsla község polgármestere és a régió további 23 polgármestere kérelemmel fordultak az egészségügyi miniszterhez, hogy Párkányban 2018. július elseje után is működhessen a sürgősségi betegellátás.

Mivel ennek helyszíneit miniszteri rendelet határozza meg, és más járások, pl. a Tőketerebesi járás esetében is kivételt tett a miniszter, így bíznak a beadvány pozitív elbírálásában. "Pontosan ez a legfontosabb érvünk, hogyha a Tőketerebesi járásra vonatkozóan kivételt tettek, akkor ugyanilyen pozitív elbírálást kérünk, kivételt kérünk az Érsekújvári járás számára, hogy maradjon meg Párkányban is az orvosi készültség" - hangsúlyozta Farkas Iván.

A beadvány aláírói tehát választ várnak az egészségügyi tárca vezetőjétől, de szükség esetén készek további lépések megtételére is.

"Amennyiben ez a helyzet nem változik, és nem vesz pozitív irányt, úgy az MKP készen áll, és aláírásgyűjtést indít ebben a régióban az érintett 23 település mindegyikében" - mondta Bolya Szabolcs, megyei képviselő, az MKP járási elnöke.

A módosított törvény értelmében állandó orvosi ügyelet a járási székhelyeken sem fog működni – a betegek csak 22 óráig kereshetik fel a készültséget.  A felnőttek részére 73 helyen lesz sürgősségi betegellátás, gyermekorvosi ügyelet ennél is kevesebb helyszínen.

0 HOZZÁSZÓLÁS