2019. július 15., 07:28

Az iráni nukleáris megállapodás jövőjéről tanácskoznak az uniós külügyminiszterek

Mindenekelőtt az iráni nukleáris megállapodás jövőjéről tanácskoznak Brüsszelben hétfőn az uniós külügyminiszterek.

eu-kulugyerek-brusszel.jpg
Fotó: eeas.europa.eu

A sürgős nemzetközi kérdések sorában eszmecserét folytatnak emellett a Ciprus partjai mellett megkezdett "illegális" török próbafúrásokra adható uniós válaszokról, valamint a migráció kihívásáról.

Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a miniszterek tárgyalnak Teheránnak a nukleáris megállapodással - azaz az átfogó közös cselekvési tervvel (JCPOA) - kapcsolatban közelmúltban tett bejelentéseiről.

Az ülés résztvevői megvitatják, hogy az uniónak milyen eszközök állnak rendelkezésre az úgynevezett iráni atomalkuban foglaltak betartására. Az EU ugyanis továbbra is elkötelezett az Iránnal 2015-ben kötött, az ország atomprogramjának korlátozását előíró nukleáris megállapodás fenntartása mellett - közölték.

A tanácskozás résztvevői áttekintik az EU és Törökország közötti kapcsolatokat a Ciprus partjai mellett megkezdett "illegális" török próbafúrások miatt. Információk szerint az unió szankciók bevezetését is kilátásba helyezheti, amely egyebek mellett az EU-török magas szintű tanácskozások, például a társulási tanács üléseinek, vagy a légiközlekedésről szóló EU-török kétoldalú megállapodásokról szóló tárgyalások felfüggesztését is jelentheti.

A miniszterek Irakkal kapcsolatban a növekvő regionális feszültségekkel összefüggésben áttekintik az egy évvel ezelőtt tartott parlamenti választások nyomán kialakult helyzetet. A tanács várhatóan nyilatkozatot fogad el Irakról, amelyben hangsúlyosan szerepel majd a terrorizmus elleni küzdelem támogatása.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.