Az iráni külügyminiszter az atomalku védelmére kérte Japánt

hirek.sk | MTI 2019. május 16., 19:39

Az atommegállapodás védelmére kérte az iráni külügyminiszter az Egyesült Államok szövetségeseit, köztük Japánt csütörtökön Tokióban.

Kono Taró és Mohamed Dzsavád Zaríf Fotó: Reuters
Mohamed Dzsavád Zaríf azt mondta, hogy Irán továbbra is elkötelezett a nukleáris megállapodás mellett, de elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Egyesült Államok növeli a fesztülséget. Teheránnak ez nem áll szándékában, de ha fenyegetve látja biztonságát, válaszolni fog, és megvédi magát - jelentette ki az NHK japán közszolgálati televíziós csatorna szerint.

Az iráni külügyminiszter a több japán médiaorgánumnak adott - a Kyodo japán hírügynökség által is közölt - interjúban újfent kizárta a közvetlen egyeztetés lehetőségét az Egyesült Államokkal, amely - mint mondta - előzetes feltételeket szab bármilyen párbeszédhez Teheránnal.

Az Egyesült Államok nincs olyan helyzetben, hogy előzetes feltételeket szabjon."

- fogalmazott.

Az iráni külügyminiszter arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy szólaljon fel az egyezmény érdekében. "Amennyiben a nemzetközi közösség számára előnyös ez a történelmi megállapodás, fel kell készülnie arra, hogy erőfeszítéseket tegyen a megállapodásért, és megakadályozza az Egyesült Államokat a jogellenesség és a törvénytelenség terjesztésében" - tette hozzá Zaríf.

Az iráni külügyminiszter szerdán érkezett Japánba, hogy ottani hivatali kollégájával, Kono Taróval folytasson megbeszéléseket. A japán külügyminiszter találkozójukon arra kérte az iráni felet, hogy teljesítse az iráni atomprogramról 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében tett vállalásait.

Haszan Róháni iráni elnök ugyanis május 8-án bejelentette: Irán korlátozza az említett egyezmény keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtását, és a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz. Irán e hét csütörtökön közölte, hogy megkezdte az előkészületeket dúsított urán- és nehézvíztermelésének növelésére.

Habár Japán az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese, az ország továbbra is baráti viszonyt ápol Iránnal, miközben Washington fokozza a nyomást az iszlám köztársaságon.

Irán, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország az Európai Unió közreműködésével több mint 10 évnyi tárgyalás után 2015-ben állapodott meg Teherán nukleáris programjának korlátozásáról. Ebben Irán nukleáris tevékenységeinek határozott idejű, de jelentős mérséklését fogadta el, cserébe a nemzetközi közösség pedig feloldotta az iszlám köztársaságot sújtó pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedések többségét.

Donald Trump amerikai elnök azonban 2018. május 8-án bejelentette az Egyesült Államok távozását a mérföldkőnek tekintett egyezményből, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket.

0 HOZZÁSZÓLÁS