Az iraki legfelsőbb bíróság helybenhagyta a szavazatok kézzel történő újraszámolását

hirek.sk | TASR 2018. június 21., 13:25

Az iraki szövetségi legfelsőbb bíróság csütörtökön helybenhagyta, hogy kézzel újraszámolják a májusi parlamenti választás szavazatait, mert csalás és szabálytalanságok gyanúja merült fel. Egyúttal határozott arról is, hogy a külföldön tartózkodók, a belső menekültek és a kurd fegyveres erők, a pesmerga szavazatainak érvénytelenítése alkotmányellenes.

Szavazatszámlálás Fotó: TASR

Irak, amely a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének, az OPEC-nek a második legnagyobb kőolajtermelője, politikai bizonytalanságot él meg, miután a május 12-i parlamenti választásokat követően számos politikai csoportosulás szavazatmanipulálásról és az első alkalommal használt elektronikus szavazórendszer gépeinek meghibásodásairól számolt be.

A bagdadi törvényhozás ezért június elején módosította a választási törvényt, amelynek értelmében országszerte kézzel újra kell számolni a májusi parlamenti választásokon leadott szavazatokat, és a rendelkezés a választási bizottság vezetését egy kilencfős bírói testület kezébe adta.

A parlament a módosításával érvénytelenítette a külföldről szavazók, az országot sújtó konfliktus miatt belső menekültté vált emberek, valamint az észak-iraki kurd milíciák voksait. A törvényhozás ezeket a voksokat vélte a leggyanúsabbaknak az állítólagos csalások és visszaélések szempontjából.

A legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek találta a szavazatok érvénytelenítését, de megerősítette az újraszámlálás szükségességét, illetve a választási bizottság vezetésének megváltoztatását.

A bírói testület döntése végleges és megtámadhatatlan.

A mintegy 11 millió szavazat újraszámlálása heteket, de akár hónapokat is igénybe vehet. A folyamatot a választási bizottság, valamint a voksoláson jól szereplő politikai tömörülések is ellenezték.

Az Iszlám Állam terrorszervezet feletti győzelem tavaly decemberi iraki bejelentését követő első parlamenti választásokat Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok asz-Szajrún nevű pártszövetsége nyerte a választási bizottság által egy hétre rá közzétett hivatalos végeredmények szerint. Haider al-Abádi leköszönő kormányfő blokkja a harmadik legtöbb szavazatot szerezte a választásokon.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS