Az IMF ellen tüntettek Buenos Airesben -VIDEÓVAL

Hírek.sk 2018. július 22., 10:46

Százak tüntettek Buenos Aires belvárosában a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának látogatása miatt.

Christine Lagarde, az IMF elnöke és Nicolás Dujovne argentin pénzügyminiszter Fotó: euronews.com
Christine Lagarde a G20 csoport ülésén vesz részt az argentin fővárosban, ahol a dél-amerikai ország elnökével is találkozott.

A népharagot egy 50 milliárd dolláros készenléti hitel váltotta ki - erről a közelmúltban állapodott meg az argentin kormány és az IMF.

Csakhogy az emberekben még elevenen él az ezredfordulós válság, amit egy korábbi IMF-hitelt kísérő megszorításoknak tulajdonítanak.

A Baloldali Front egyik vezetője azt mondja, az elmúlt hónapokban sokkal kevesebbre futotta a fizetésükből a leértéklés miatt, most meg itt ez a hitelszerződés, amelynek fejében csökkenteni kell az államadósságot. Ebből leépítések és megszorítások lesznek az állami szektorban, csökkennek a közkiadások, vagyis a válságot, amit a tőkések generáltak, a kisemberekkel akarják megfizettetni.

A kormány ugyanakkor azzal érvel, hogy szükségük van biztonsági tartalékra, hogy elkerüljék a korábbihoz hasonló mélyrepüléseket.

Christine Lagarde azt írja Twitter-oldalán, hogy az argentinok biztonsága elsődleges, ezért abban maradtak, hogy a szociális kiadásokat nem csökkenti az argentin kormány, sőt ha kell, még emelheti is.

Forrás: euronews.com
0 HOZZÁSZÓLÁS