HIRDETÉS

Az idei év elején is kemény fagyokra számíthatunk?

hirek.sk 2018. január 04., 15:34
POZSONY. Kemény fagyok köszöntöttek be a 2017-es év elején Szlovákiába, egyes helyeken -30 Celsius-fok alá csökkent a levegő hőmérséklete, az ország nagy részén ez volt az elmúlt három évtized leghidegebb januárja. Egyelőre úgy tűnik, hogy az idén nem lesz részünk hasonló zord időjárásban.

Már 2017 decemberének végén is a megszokottnál melegebb időjárásban volt részünk, s az előrejelzések szerint január első fele is ilyen jellegű lesz. „Az Atlanti-óceán felől felváltva melegebb és hidegebb tengeri levegő áramlik majd Közép-Európába. Emiatt felváltva esőre és hóra számíthatunk, a magasabban fekvő helyeken többnyire hó hull majd, míg a síkságokon inkább eső várható” – mondta Pavol Matejoviè meteorológus.

A tavaly januárihoz hasonló helyzet, amikor január 8-án, hideg kontinentális levegő beáramlását követően a hőmérséklet Erdőtkán (Oravská Lesná) -35,5 Celsiusra süllyedt, idén nem ismétlődik meg. Matejoviè szerint inkább az feltételezhető, hogy január közepéig az időjárás eddigi jellege marad meg, miközben melegebb tengeri levegő áramlik a térségbe. Valószínű tehát, hogy még melegebb lesz, mint amilyen decemberben volt.

A szakember úgy véli, hogy a helyzeten csak a január második felében esetlegesen térségünkbe érkező hideg légáramlatok változtathatnak. Elméletileg előfordulhat ilyen helyzet, de a valószínűsége kicsi, mert jelenleg Közép- és Nyugat-Szibériában sincs nagy fagy, sőt, túl hideg légáramlatok Észak-Skandináviában és az Ural északi részén sem éreztetik hatásukat. Ott jelenleg +16 fokkal több van az 1981 és 2010 közötti időszak normálértékeitől.

„Abban az esetben, ha tengeri sarkvidéki levegő áthatol Grönland és a Spitzbergák térségéből, akkor a melegebb tenger feletti rétegekben átalakul. Az ilyen légtömeg alkalmi beáramlása tehát jelentősebb mértékben nem befolyásolja a januári átlaghőmérsékletet” – tette hozzá a meteorológus.

Forrás: Topky.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS