Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította a Mianmar elleni szankcióit

hirek.sk | MTI 2019. április 29., 18:20

Újabb egy évvel meghosszabbította Mianmar elleni szankcióit hétfőn az Európai Unió a muszlim rohingja kisebbséggel szemben elkövetett súlyos emberi jogsértések miatt.

Fotó: frontiermyanmar.net

Az európai uniós büntetőintézkedések hatályát 2020. április 30-ig tolta ki a tagországok kormányait tömörítő tanács.

A szankciórendszer embargót, kiviteli korlátozásokat is magában foglal a fegyverekre, a belső elnyomás céljára alkalmas felszerelésekre és a kettős felhasználású termékekre vonatkozóan.

Emellett célzott korlátozásokat is érvényben tart az EU a délkelet-ázsiai állam fegyveres erőinek és határőrségének tizennégy magas rangú tisztségviselője ellen, akik korábbi tájékoztatás szerint gyilkosságokért, szexuális erőszakért és civilek házainak módszeres felégetéséért is felelősek.

Az Európai Unió decemberben mély aggodalmának adott hangot az ország hadserege által elkövetett súlyos jogsértések miatt.

A nyugat-mianmari Arakán szövetségi tagállamból - becslések szerint - legalább 700 ezer rohingja menekült el 2017 nyara óta a mianmari hadsereg tisztogató műveletei miatt, amelyeket a katonaság muszlim szélsőségesek támadásaira válaszul indított.

Arakánban nagyjából egymillió rohingja muzulmán élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, ugyanis a többségében buddhista Mianmar vezetése bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

0 HOZZÁSZÓLÁS