Az európai szocialisták Madridban indítják választási kampányukat

hirek.sk | MTI 2019. február 23., 07:51

Megkezdődött az Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos kongresszusa Madridban pénteken, amelyen hivatalosan elindítják a május végi európai parlamenti választási kampányukat is.

Frans Timmermans mozgósít Fotó: Reuters

"A szociáldemokráciára sokkal nagyobb szükség van Európában mint valaha" - fogalmazott köszöntőjében José Luis Ábalos, a házigazda Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára, fejlesztési miniszter.

A politikus szerint komoly veszélyben van az egységes és békés Európa eszméje, amely elkötelezett a népek szabadsága, polgárainak haladása, a környezetvédelem, a feminizmus, a tolerancia, a tisztelet, a szolidaritása, a befogadás, az egyenlőség és az igazságosság mellett.

"Barátaim, nincs vesztegetni való idő, sem kifogás a lazításra", - jelentette ki, figyelmeztetve a radikális jobboldali pártok európai térnyerésére.

Achim Post, a PES főtitkára nyitóbeszédében "rendkívüli időket" emlegetve egy nacionalista, megosztott, törékeny, gyenge Európa vagy egy egységes és erős Európa közötti választásra szólított fel. "Olyan kampányt kell csinálnunk, amilyet még sosem" - hangsúlyozta a német politikus.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, az európai szocialisták EB-elnök jelöltje a nyitónapon ígéretet tett, hogy visszaadják a reményt az európai polgároknak.
Arról is beszélt, hogy meg kell szabadítani az embereket a "félelem láncaitól" a globalizációval vagy a bevándorlással kapcsolatban, és bírálta azokat az erőket, amelyek "egyetlen terve az EU lerombolása".

A holland politikus szót emelt a magyar kormány EP-választási plakátkampánya ellen. Mint mondta, miközben Magyarországon közpénzt költenek "hazug plakátokra", addig hiány van orvosokból, tanárokból, bölcsődékből, és sok fiatal kénytelen emigrálni a "lehetőségek hiánya miatt".

Timmermans kemény választási kampányra, "agresszív támadásokra" számít. Azt kérte a kongresszus résztvevőitől, hogy minden hazugságra egy tény, minden sértésre egy kedves szó legyen a válasz.

A balközép erőket összefogó pártcsalád madridi kongresszusának meghívottai közt szerepel António Costa portugál, Stefan Löfven svéd, Viorica Dancila román miniszterelnök, Andrea Nahles, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Pamela Rendi-Wagner, Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke.

Magyar részről a rendezvény felszólalói között van Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, a PES nőszervezetének elnöke.

A kongresszus résztvevői a tervek szerint szombaton kiáltványt fogadnak el Egy új társadalmi szerződés Európa számára címmel. A zárónapon Frans Timmermans mellett Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is beszédet mond.
0 HOZZÁSZÓLÁS