Az Európai Parlament támogatta Laura Codruţa Kövesi európai főügyészi jelölését

hirek.sk | MTI 2019. március 08., 10:42

Laura Codruţa Kövesit, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) csütörtökön. Kövesi 5 éven át vezette a DNA-t, amely idő alatt a szervezet a román belpolitikában a politikai ellenfelekkel és a nemzeti kisebbségekkel, különösen a magyarokkal való leszámolás eszközévé vált. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kövesi mögött állt az EU két sorosista, bevándorláspárti „erős embere”, Frans Timmermans és Guy Verhofstadt.

Laura Codruta Kövesi Fotó: Wikipedia
Az EP illetékes bizottsága a három bennmaradt jelölt múlt heti meghallgatása után Kövesit találta a legalkalmasabbnak a posztra.Az ügy nem kerül a plenáris ülés elé, Kövesi támogatásáról a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete döntött csütörtökön Brüsszelben.

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Kövesi öt éven át vezette a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA). Ez idő alatt az intézmény a román belpolitikában a politikai ellenfelekkel és a nemzeti kisebbségekkel, különösen a magyarokkal való leszámolás eszközévé vált.

A DNA törvénytelenül együttműködött a hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate utódszervezetével, a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI). A titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottságot megkerülve a DNA jogellenesen szerzett meg a SRI által lehallgatott politikusokról hangfelvételeket, amiket később bírósági perekben használtak fel, szintén törvénytelenül.

A titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, Claudiu Manda által nyilvánosságra hozott adatok alapján 2005 és 2016 között mintegy 6 millió román állampolgárt hallgattak le. A SRI ezt úgy tagadta, hogy saját magát leplezte le: szerintük „csak” 300 ezer embert hallgattak le nemzetbiztonsági okokból.

Az erdélyi magyar politikusok elleni lejárató hadjáratokban is felhasználták a DNA-t, hamisan korrupcióval, hivatali visszaéléssel és más dolgokkal vádolva meg a magyarság érdekeiért határozottan kiálló vezetőket.

Képgalériánk:
Klaus Iohannis román államfőt (j) sepsiszentgyörgyi látogatásán Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke (b) és Antal Árpád András polgármester (k) fogadja Fotó: Baranyi Ildikó

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád például azt nyilatkozta, hogy a fürdő- és a hálószobájába is lehallgató készülékeket helyeztek el.

Csíkszereda szintén igaztalanul megvádolt polgármestere, Ráduly Róbert pedig azt mondta: a román igazságügyi rendszer az elmúlt másfél évben lezajlott, Brüsszelnek nem tetsző módosítások előtt olyan volt, mint a szovjet »igazságszolgáltatás«.

Mindezek ellenére a brüsszeli bürokraták, élen Frans Timmermansszal, a bevándorláspárti szocialisták csúcsjelöltjével, és Guy Verhofstadttal, a szintén bevándorláspárti liberális EP-frakció vezetőjével, aktívan támogatták Laura Codruţa Kövesi kinevezését a várhatóan 2020-ban létrehozandó Európai Ügyészség (EPPO) élére, főügyészi minőségben.

Kövesit egyébként hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással vádolják Romániában, amelyeket akkor követhetett el, amikor a DNA vezetője volt. De a jelölés kapcsán korábban interjút adott Cătălin Rădulescu, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője, aki elmondta, hogy Kövesi neve 18 bűnügyi aktában szerepel. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS