Az EU kész további garanciákat adni Londonnak

hirek.sk | MTI 2019. március 02., 16:53

Az Európai Unió kész további garanciákat adni az Egyesült Királyságnak, hogy megkönnyítse a brit parlamentnek az unióból való kiválásra (Brexit) vonatkozó megállapodás elfogadását - közölte Michel Barnier uniós főtárgyaló több európai lapban szombaton megjelent interjújában.

Michel Barnier Fotó: MoneyWeek

"Találhatunk garanciákat, hogy megerősítsük, tisztázzuk az európaiak jóakaratát és jóhiszeműségét, közös - így valódi jogi érvénnyel bíró - kötelezettségvállalásokkal. Éjjel-nappal ezen dolgozunk" - hangsúlyozta az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója.

"Ezeket a biztosítékok egy »értelmező dokumentumba« foglalhatók, (...) amely a kilépési szerződésből és a politikai nyilatkozatból eredne" - tette hozzá Barnier.

A brit parlament az év elején utasította el a megállapodást, amelyről Brüsszel és London két éve tárgyal, elsősorban az Írország és az Észak-Írország közötti tényleges határ visszaállításnak elkerülését célzó pótrendelkezés miatt, s ezzel kapcsolatban Theresa May brit kormányfő változtatásokat követel.

Barnier közölte, hogy a jövő héten tárgyal Stephen Bercley brit Brexit-ügyi államtitkárral és Geoffry Cox igazságügy-miniszterrel. Egy brüsszeli illetékes szerint a találkozót várhatóan kedden tartják Brüsszelben.

Barnier emlékeztetett rá, hogy a britek március 12-ig szavazhatnak az uniós garanciákról. Így rajtuk a felelős döntés sora - tette hozzá, de nem zárta ki ugyanakkor a tárgyalások folytatódjanak a kiválás tervezett dátuma, március 29-én túl is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS