Az EU fokozottan készül a megállapodás nélküli brit kilépésre

hirek.sk | MTI 2018. október 15., 14:43

Az Európai Unió (EU) fokozottan készül arra a lehetőségre, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik a tömbből jövő tavasszal - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn.

Margarítisz Szkínász Fotó: archiv

Továbbra is keményen dolgozunk az egyezményért, de jobban készülünk az előre nem látott eseményekre - mondta a bizottság napi sajtótájékoztatóján Szkínász.
A hétvégén újra megfeneklett a tárgyalás a felek között. A szóvivő megismételte Michel Barnier uniós főtárgyaló vasárnap esti megállapítását, amely szerint továbbra sem született megoldás a kulcskérdésekben.

Szkínász megerősítette, hogy a szerdai európai uniós csúcstalálkozó előtt már nem lesz újabb tárgyalási forduló.

A Demokratikus Unionista Párt (DUP), a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, amelynek külső támogatásával a Theresa May vezette Konzervatív Párt kisebbségben kormányoz, hétfőn azt hangoztatta, hogy "valószínűleg elkerülhetetlen" Nagy-Britannia kilépési egyezmény nélküli távozása az EU-ból.

Az uniós-brit tárgyalások egyik sarkalatos pontja az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának majdani ellenőrzése. Ennek mikéntjére máig nem sikerült megoldást találni. A Brexit után ez a 499 kilométeres határ az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárává válik, mivel London ki akar lépni az EU vámuniójából és az egységes piacból is. Ha viszont újra szigorúan ellenőrzött határ emelkedik Észak-Írország és Írország közé, az felrúghatja a több évtizedes fegyveres konfliktusnak véget vető, 1998-as nagypénteki megállapodást.

A vasárnapi uniós-brit tanácskozáson nem történt lényegi előrelépés a kilépés feltételeiről. Diplomáciai források szerint a tárgyalók a megállapodás már elfogadásra szánt tervezetét akarták előkészíteni, a megbeszéléseket azonban felfüggesztették az uniós tagországok vezetőinek szerdán kezdődő, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójáig, amelynek egyik központi témája lesz a brit kilépés feltételrendszere.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS