HIRDETÉS

Az ENSZ-hez fordul három őrizetben lévő katalán politikus

hirek.sk 2018. február 01., 17:18
LONDON. A leváltott, szakadár katalán kormány három fogva tartott tagja az ENSZ önkényes letartóztatásokkal foglalkozó munkacsoportjához fordul - jelentette be ügyvédjük, Ben Emmerson Londonban csütörtökön.

"Spanyolország az emberi jogokat sérti fogva tartásukkal, és akadályozza őket abban, hogy ellássák a katalán nép képviseletét" - mondta egy sajtótájékoztatón a Jordi Sanchezt, Jordi Cuixart-t és Oriol Junquerast védő jogász.   

"Ennek az ügynek nem az a célja, hogy állásfoglalásra kényszerítsük az ENSZ-t a katalán függetlenség kérdésében, hanem az, hogy a világszervezet megerősítse: egy kormány sem nyomhatja el politikai ellenzékét önkényes letartóztatásokkal" - szögezte le Emmerson. "Spanyolországnak szabadon kell engednie ezeket az embereket" - tette hozzá.   

Junqueras Carles Puigdemont katalán elnök helyettese volt, míg Sánchez a Katalán Nemzetgyűlés (ANC), Cuixart pedig az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetője.   

A három függetlenségpárti politikus ellen azért indított eljárást a spanyol igazságszolgáltatás, mert kiemelt szerepet játszottak Katalónia elszakadási kísérletében, és a térség függetlenségének egyoldalú kikiáltásában. Spanyolország az alkotmány megsértésére hivatkozva menesztette tavaly ősszel a katalán kormányt, feloszlatta a katalán parlamentet, és új választásokat írt ki. A decemberi voksolás győztesei a függetlenségpártiak lettek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy újraválasszák Carles Puigdemont leváltott elnököt. Õ viszont Brüsszelbe menekült a felelősségre vonás elől.   

Puigdemont és társai ellen a többi között lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepük, döntéseik miatt még októberben.   

A világszervezet önkényes letartóztatásokkal foglalkozó munkacsoportja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának része, és nemzetközi szakértőkből áll. Vizsgálataik és megállapításaik nem kötelező érvényűek.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS