Az ellenzék vezetője győzött az elnökválasztáson a Kongóban

hirek.sk | MTI 2019. január 10., 11:10

Felix Tshisekedi ellenzéki vezetőt nyilvánította a Kongói Demokratikus Köztársaságban decemberben megtartott elnökválasztás győztesének szerda éjszaka a központi választási bizottság (Céni). Egy másik ellenzéki jelölt, Martin Fayulu és a katolikus egyház szerint választási csalás történt.

Fotó: TASR

A választási bizottság közölte: Tshisekedi több mint 7 millió szavazatot, a leadott voksok 38,57 százalékát gyűjtötte be.

Egyes megfigyelők azt mondják, Joseph Kabila jelenlegi elnök kormánya valamilyen megállapodásra juthatott Tshisekedivel, miután elhalványult a reménye annak, hogy a kormánypárt jelöltje, Emmanuel Ramazani Shadary volt belügyminiszter javára dőljön el a szavazás. Shadary négymillió voksot kapott a Céni szerint, ami 23,8 százalék.

A helyi katolikus egyház közölte, hogy szerinte valótlanok a választási bizottság által közölt adatok, amelyek Tshisekedit hozták ki győztesnek. Az egyház püspöki konferenciájának (CENCO) megfigyelői missziója diplomatáknak azt mondta, hogy a szavazatok általuk elvégzett ellenőrzése alapján egy másik ellenzéki jelölt, Martin Fayulu győzött. Több helyen csalás történt a szavazatok összeszámlálásánál –állítják a püspökök. A CENCO, amelyet az ország legbefolyásosabb és legmegbízhatóbb intézményének tartanak, negyvenezer megfigyelőt küldött a választások menetének felügyeletére.

Martin Fayulu ellenzéki jelölt maga is kiterjedt csalást, „puccsot”, „abszurd adatokat” emlegetett. Az RFI francia rádiónak adott interjújában azt mondta: „Az eredménynek semmi köze a valósághoz. A kongói néptől ellopták a választási győzelmét, és ezt soha nem szabad elfogadnia.” Nem szólt arról, hogy hivatalosan megtámadja-e az eredményt, de arra kért „mindenkit, aki figyelte a választás menetét, hogy mondja el, mit látott”.

Fayulu a választási bizottság közlése szerint csak hatmillió szavazatot kapott (34,8 százalék), pedig a közvélemény-kutatási eredmények azt mutatták, hogy ő fog győzni. Az alkotmánybíróságnak 14 napja van arra, hogy hitelesítse az eredményt.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter is csalással vádolta meg a kongói választási bizottságot. „Úgy tűnik, a bejelentett eredmény nem azonos a valódival. Nyilvánvaló volt, hogy Fayulu nyeri meg a választást” – jelentette ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS