Az autonómia és az oktatásügy lesznek a III. Martosi Szabadegyetem fő témái

hirek.sk 2015. június 08., 16:18
RÉVKOMÁROM. A július 8-12. között a martosi Feszty-parkban és újabb helyszíneken is zajló III. Martosi Szabadegyetem műsorkínálata egy hónappal a Martfeszt nulladik napi nyitánya előtt 90 százalékban összeállt – jelentette be Gubík László elnök, az egyik főszervező, a Via Nova Ifjúsági Csoport nevében a révkomáromi Pince klubban hétfőn tartott sajtótájékoztatón. A felvidéki és Felvidéken kívüli magyar fiatalok fesztiváljának – az érkezésre szánt nulladik nappal kiegészülő négy teljes napi – kínálata több újdonsággal is szolgál majd a martlakóknak.

 

 

„Az élethez türelem kell, a csodákhoz bátorság“ – szlogen jegyében megrendezendő Martfeszt sajtótájékoztatóján Gubík Lászlón kívül Szabó Dávid, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (HK) elnöke szintén a főszervezőket, Kantha Mária elnök pedig az idén első alkalommal társrendezőként csatlakozó Kantha Dóra Alapítványt képviselte.

Gubík László bevezetőjében hangsúlyozta: idén, azaz a 3. nagyon otthonosnak, vonzónak és egyedinek szánt fesztivál esetében már valóban hagyományteremtésről lehet beszélni. Mivel csak 30 nap múlva kezdődik a Martfeszt, a főszervezők elmondták, jó ötletekkel még mindig hozzá lehet járulni a fesztivál sikeréhez.

Az idei Martfeszt 4 pilléren áll. Az első a jótékonykodás, amely egyebek mellett abban is megnyilvánul, hogy a martosi óvodát gyermekbútorok odaszállításával segítik a szervezők. Második a zenei kínálat, harmadik a „Felvidék, szeretlek“ elnevezésű szórakoztató ügyességi és művelődési játékfüzér, amelyek mókamestere a Felvidék Rádió lelkes csapata. A negyedik pedig a közéletiség bemutatása a különféle tartalmas vitafórumokon és előadásokon keresztül.

Az autonómia és a nemzetpolitika kérdései, valamint a kisebbségi oktatásügy égető problémái lesznek a központi témák a közéleti vitafórumokon. A pedagógusfórum keretében az időszerű oktatásügyi problémák kerülnek majd terítékre, a gazdasági fórumon pedig az egyes régiók gazdasági helyzetével és a felzárkóztatás-felvirágoztatás lehetőségeivel, illetve az uniós támogatások kiaknázásával kívánnak foglalkozni. Az utóbbin jelen lesz Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja (MKP) gazdaságpolitikai alelnöke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója is. Vitárius Lajos közgazdász vezetésével megvitatják majd a hazai kis- és közepes vállalkozások kitörési lehetőségeit, Juskó Tamás irányításával pedig a sikeres hazai ifi-vállalkozók számolhatnak be a saját tapasztalataikról és a „Kezdj okosan!“ programról.

A Martosi Szabadegyetem fővédnöke ismét Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Berényi József, az MKP elnöke lesz, a két politikus aktuálpolitikai beszélgetése idén sem marad el. A továbbiakban Õry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke irányításával az önigazgatási koncepciókról és az autonómiatervezetekről lesz szó, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek a jelenlétében pedig a jelenlegi kárpátaljai problémák is napirendre kerülnek majd. Természetesen, idén sem maradhat el a külhoni magyar pártvezetők kerekasztala.

A meghívott vendégek között helyet kapott Lukács Csaba, a Magyar Nemzet munkatársa, aki Tóásó Előddel látogat el a fesztiválra, továbbá Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező és a szintén Kossuth-díjas Boráros Imre, aki ez alkalommal Csáky Pállal, az MKP európai parlamenti képviselőjével és íróval beszélget. Gazdag József újságíró pedig az Egy futballfüggő naplója című kötetét mutatja be a nagyközönségnek.

A 120 évvel ezelőtt született Mécs László költő eszmeiségét a róla elnevezett nagykaposi képzőművészeti verseny győztesei, Esterházy János grófét pedig a róla írt könyv szerzője, Molnár Imre élteti majd Martoson. Duray Miklós ez alkalommal a Felvidék természeti szépségeiről tart majd előadást.

A szabadegyetem esténként koncertező, különféle zenei stílusokat képviselő előadói között hazai és magyarországi, legendás hírű művészek és az elmúlt években feltörekvő csillagok is helyet kaptak. Szerdán Rúzsa Magdi, Török Ádám és az Expired Passport, továbbá a harmadízben visszatérő Muzsikás együttes lép fel. Csütörtökön Demjén Ferenc és a Kerekes Band, pénteken a Zorall és a Tankcsapda, szombaton a Beatrice, Deák Bill Gyula és az LGT Revival Band, vasárnap pedig a Balkan Fanatik és az Ismerős Arcok együttes szórakoztatja majd a jelenlevőket. Ígéret hangzott el egy fergeteges after party megrendezésére is.

Gubík László szólt arról is, hogy többféle kedvezménnyel is kedveskednek a résztvevőknek. Több útvonalon jutányos árú menetjegyekért partibuszokat indítanak. Azok egyike Királyhelmecről, a másik Fülek felől, a harmadik Zoboraljáról, a negyedik a Csallóközből, az ötödik busz pedig vélhetően Budapest irányából szállítja majd a Feszty-park bejáratáig, zárás után pedig hazafelé az ifiket és az örökifjakat. A buszokra a martfeszt.sk honlapon lehet jelentkezni. Jelenleg tárgyalások folynak arról is, hogy a fesztivál alatt esetleg kisvonat vagy ideiglenesen éjszakai busz közlekedne a közeli települések között.

Egy következő, a diákoknak szánt kedvezmény a jegyelővétellel függ össze: a fesztiválon bennlakó felvidéki középiskolások számára előzetes regisztrációhoz kötve ingyenes a belépés, az első száz hetijegyet váltó egyetemista pedig egy korsó ingyenes sört vagy kofolát kap. A szervezők a nemzeti összetartozás jegyében a Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Horvátországból, Muravidékről és Õrvidékről érkező vendégek számára is ingyenes hetijegyet biztosítanak. A jegyelővételről és az árakról bővebb információ szintén a martfeszt.sk honlapon érhető el.

Szabó Dávid HÖK-elnök elárulta: újdonságként Martos község segítségével egy úszó színpadot is felállítanak majd, amely a helyi kultúrház felől lesz megközelíthető. A Turul-színpadon idén is a zenei csemegék dominálnak, az eső elől menedéket jelentő nagy sátorrral kibővülő erdei színpadon pedig az előadásokon kívül szintén tartanak zenei programokat. Az Árgyélus-házban babzsákokkal, teázási és kávézási lehetőségekkel egy pihenősarkot alakítanak ki, s ingyenes mobiltöltő pontot is létesítenek.

Szintén újdonság lesz a Színpad-udvarban felállítandó Hungarikum-sarok, ahol a hagyományos magyar ételek kóstolója mellett a külhoni magyar értéktárba már felvett felvidéki értékeket is megismerhetik az érdeklődők. Ez alkalommal is megjelenik a fesztivál történéseiről és a várható műsorokról tájékoztató Martilapu.

Kantha Mária először a 2000 karácsonyán rákbetegségben elhunyt lánya emlékére alapított Kantha Dóra Alapítvány sokrétű, áldásos tevékenységt mutatta be, majd részletezte a „Martfeszt angyalai – családi délután a Kantha Dóra Alapítvány javára“ elnevezésű szombati műsort, amely védnökei: Iveta Radièová ex-miniszterelnök és Mészáros Péter békenagykövet – a budapesti székhelyű Egyetemes Béke Szövetségének (UPF) az elnöke. A műsor keretében Vadkerti Imre Sipos Dáviddal, Kovács Koppánnyal és Zsapka Attilával együtt koncertezik, továbbá fellép Écsi Gyöngyi, a Zsapka-trió, DJ Szemes és a komáromi Liberate együttes. A kísérőműsorokban hagyományőrző csoportok és gyermekbohócok bemutatkozására, valamint lovas-íjász és baranta bemutatókra, továbbá az egészséges életmódról, a rákellenes harcról és az önkéntes véradásról szóló előadásokra is sor kerül. A délután folyamán el lehet majd beszélgetni a rákból kigyógyult gyermekekkel és szüleikkel is.

A szervezők ígérete szerint sportrendezvényekből, élsportolókból és híres hölgyekből sem lesz hiány Martoson. Többek között ott lesz Kiss Virág Magyarország fitnesz Európa- és világbajnoka, valamint Balogh Viktória, a Felvidék Szépe szépségverseny idei győztese, az év legjobb sorozatszínészének nyilvánított zselízi származású Gubík Ági, a Felvidéki Labdarúgó Válogatott több szervezője és nem utolsósorban Árpa Attila s az általa rendezett Argo II című film csapata.

A hétfői sajtótájékoztató résztvevői végül a szervezőktől azt is megtudták, hogy míg tavaly hozzávetőleg 4500 látogatója volt a Martfesztnek, idén 7-8 ezerre számítanak. Bár a Feszty-parkban csak 200 sátorhely áll a martlakók rendelkezésére, ám további szálláslehetőségek adódnak a helyi alapiskola termeiben, a közeli panziókban, szállókban és magánszemélyeknél is.

0 HOZZÁSZÓLÁS