Az Ausztriából tavaly kitoloncoltak többsége európai ország állampolgára volt

hirek.sk | MTI 2019. február 04., 15:09

Ausztria tavaly mintegy 4700 bevándorlót toloncolt ki, és több mint 60 százalékuk európai ország állampolgára volt - közölte hétfőn a Ö1 osztrák közszolgálati rádió reggeli műsora.

Illusztráció Fotó: MTI

Az Ö1 szerint kényszerintézkedés mindenekelőtt szlovákokat, szerbeket, magyarokat és románokat érintett.

A kitoloncoltak 45 százaléka, vagyis 2100 ember európai uniós tagország állampolgára. Amennyiben a szerbeket, a macedónokat, az albánokat és a bosnyákokat is hozzászámítják, számuk 2900-ra bővül, ami azt jelenti, hogy a kitoloncoltak 63 százaléka európai ország útlevelével rendelkezik - derült ki az osztrák rádió műsorából.

Az Ö1 szerint főleg hajléktalanokat, munkanélkülieket és bűncselekmények elkövetőit toloncolták ki.

Első helyen 600 kitoloncolttal a szlovákok vannak, őket követik a szerbek, a magyarok és a románok. Ötödik helyen vannak a nigériaiak, akiket georgiai és afgán állampolgárok követnek.

Az Ö1 megjegyezte, hogy a georgiai menedékkérők száma tavaly 80-ról 218-ra, vagyis mintegy háromszorosára emelkedett, mivel a kaukázusi ország állampolgárai egy éve vízum nélkül beutazhatnak az Európai Unióba.

Günter Ecker, az Ausztriai Emberi Jogok Egyesületének szóvivője szerint főleg olyan georgiai állampolgárok nyújtanak be menedékkérelmet, akik valamilyen betegségben szenvednek, hogy Ausztriában szociális, illetve orvosi ellátásban részesülhessenek.

0 HOZZÁSZÓLÁS