HIRDETÉS

Az arab világ forrongásának olvasatai

2011. március 09., 11:59
BUDAPEST. Egyesek szerint forradalom zajlik, mások szerint csak tüntetések történtek az utóbbi hetekben az arab világban – hangzott el egy budapesti konferencián.
BUDAPEST. Az arab világ hetek óta tartó forrongásának kétféle olvasata van, a patetikus értelmezés szerint arab ébredésről van szó, míg a pragmatikusabb megközelítés szerint alapvetően csak tüntetések történtek - mondta Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) rendezett szerdai konferencián, megjegyezve, ő inkább az utóbbi felé hajlik.
    Az egyidejű és egymásra ható megmozdulásoknak belső és külső kiváltó okai is voltak - mutatott rá a BCE Nemzetközi Tanulmányok Intézetének vezetője a Forradalmi hullám az arab világban című tanácskozáson.
    A belső okok között vannak társadalmi jellegűek (kiáltó egyenlőtlenségek, munkanélküliség, lakáshiány, az áremelkedések és a kilátástalanság; a lakosság nagy része a létminimum szintje alatt él, a modernizációs válság a régió egészét sújtja), és politikaiak (autokratikus rendszerek, demokrácia hiánya, kiterjedt korrupció és a szabadság iránti igény). Külön kiemelte a mozgalmak azon egyedi jellemzőjét, hogy mindenhol döntő szerepet játszik a fiatalság, a népesség 60 százaléka 30 év alatti. Az egyik legfontosabb külső oknak az Egyesült Államok - szerinte - "totálisan elhibázott" Közel-Kelet-politikáját nevezte; Washington szavakban a demokrácia terjesztése mellett állt ki, a valóságban azonban autokratikus rendszereket támogatott.

Forrás: internet

Rostoványi Zsolt kifejtette: az események fő sajátosságai közé tartozik az autokratikus rendszerek megrettenése és megrendülése, valamint azok megdönthetőségének pszichikai érzése. Ugyancsak a közös jellemzők között sorolta az információs technikák, köztük az internet, a Facebook és a mobiltelefonok szerepét. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egyes vélemények szerint az egész megmozdulássorozat fő szervezője az al-Dzsazíra katari központú arab hírtévé.
    Az egyetemi professzor arra is rámutatott, hogy az arab változásoknak nincsenek tekintélyes vezetőik és nem látni a tüntetések mögött markáns forradalmi ideológiát. Elmondta, hogy a tüntetéseknek nincs iszlamista jellege, és nem érzékelhető Amerika- és Izrael-ellenesség sem. Fontos közös sajátosság a spontaneitás, valamint, hogy tisztázatlanok az elérendő célok, nem tudni, hogy csak vezető-, illetve kormány- vagy rendszerváltásról van szó.
    A BCE Nemzetközi Tanulmányok Intézetének vezetője az arab világban végbemenő változások egyik legfőbb következményének az arab öntudat, a pánarabizmus erősödését nevezte. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem osztja azokat a véleményeket, hogy a megmozdulások nyomán tág tere nyílik az iszlamizmusnak, szerinte éppen az az egyik fő tanulság, hogy bebizonyosodik, annak létezik alternatívája.

Forrás: internet

A szakértő arra is kitért, hogy a változások miatt - amelyek végét és hatását egyelőre nem lehet látni - a hatalmon levő vezetések több országban jelentős engedményeket tettek: Szaúd-Arábiában 35 milliárd dollárt költenek jóléti kiadásokra, a jemeni elnök megígérte, hogy nem indul a következő választáson, Algériában eltörölték a szükségállapotot, Jordániában leváltották a kormányt, Tunéziában a miniszterelnök mondott le, és szinte mindenhol gyors reformokat ígértek.
    Rostoványi Zsolt szerint a Nyugat továbbra is a térség stabilitásának vagy demokratizálódásának dilemmája között őrlődik, ez a "baráti diktátorok" vagy az esetleg kiszámíthatatlan demokratikus rezsimek támogatását jelenti.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS