Az amerikai ügyészség bűnös összeesküvéssel vádolja a Volkswagen autógyár volt vezetőjét

Hírek.sk 2018. május 04., 10:08

 A Volkswagen autógyár volt igazgatóját, Martin Winterkornt az Amerikai Egyesült Államokban az emissziós botránnyal kapcsolatban azzal vádolják, hogy további öt menedzserével tudatosan használtak olyan szoftvert, amely alacsonyabb értékeket mutatott a valóságosnál.

Martin Winterkorn Fotó: archívum
Az amerikai ügyészség szerint bűnös összeesküvésben vettek részt azzal a szándékkal, hogy megtévesszék a dizelolajjal működő Volkswagen személygépkocsik használóit.

A botrány még 2015-ben pattant ki, amikor az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) megvádolta az autógyárat, hogy a nitrogén-oxidok kibocsátási arányát jelző berendezésbe olyan szoftvert telepítettek, amely a valóságosnál alacsonyabb értékeket mutatott. Több mint 11 millió dízelolajjal működő személyautóban helyeztek el ilyen műszert, ebből 1,2 millió Škoda típusú jármű volt.

A vádemelés már márciusban megtörtént, a bíróság azonban csak most hozta nyilvánosságra a tényt.

Jeff Sessions amerikai igazságügyminiszter szerint a vádemelés azt igazolja, hogy a törvény szabta előírások megkerülése egészen a német vállalat csúcsvezetőségéig ért.

A detroiti ügyészség szóvivője elmondta, hogy Winternkorn nincs letartóztatva, tartózkodási helyéről nem állnak részletek rendelkezésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS