2018. július 16., 06:33

Az amerikai elnök nem tekint "nagy várakozással" a találkozóra Putyinnal

A hétvégét a skóciai golfklubjában töltő amerikai elnök a CBS Szemben a nemzettel című, vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjúban némileg lehűtötte az amerikai-orosz csúcstalálkozóval kapcsolatos várakozásokat, sőt, arról sem nyilatkozott, hogy mit kíván egyáltalán elérni a tárgyaláson.

putyin-trump-talalkozo.jpg
Fotó: news.sky.com

A CBS riporterének kérdésére, aki a csúcstalálkozó céljairól faggatta, Trump csak annyit válaszolt: "majd tudatom a találkozó után".

Hozzátette, hogy "semmi rossz, talán némi jó is" lesz a megbeszéléseken. "Szerintem jó dolog a találkozó, hiszek a találkozókban" - fogalmazott Trump, és utalt arra, hogy találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, és szerinte mindkét találkozó hasznos volt.

Donald Trump nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy vajon kérni fogja-e Putyintól annak a 12 orosz hírszerzőnek a kiadatását, aki ellen a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatai nyomán - a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt - pénteken vádat emeltek. Az amerikai elnök így fogalmazott: "nem gondoltam rá, de lehet. De bizonyosan rá fogok kérdezni". Majd - miután az előző amerikai kormányzatot okolta a történtekért -, hozzátette: az Egyesült Államoknak nincs kiadatási egyezménye Oroszországgal.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó az ABC televízió Ez a hét című műsorában azt hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök nem azzal a szándékkal készül Helsinkibe, hogy konkrét, kézzelfogható eredmények szülessenek a csúcstalálkozón.

Azt kértük, és az oroszok ebbe beleegyeztek, hogy lényegében ne legyen előre meghatározott napirend" - mondta Bolton.

Jon Huntsman, az Egyesült Államok Oroszországban akkreditált nagykövete már a finn fővárosban tartózkodik, s onnan adott interjút az NBC televíziónak.

"Ez nem is csúcstalálkozó lesz" - lepte meg a riportert Huntsman. "Hallottam, hogy annak hívják, de ez csak egy találkozó" - fogalmazott a nagykövet. Kifejtette, hogy a korábbi elnöki csúcstalálkozókkal szemben - mint például Ronald Reagan elnök 1984-es kínai látogatásakor - Helsinkiben nem lesz díszvacsora, nem adnak ki közös közleményt és nem tesznek politikai nyilatkozatot sem. "Nem lehet tudni, mi lesz a találkozón, a lényeg az, hogy ez az első alkalom, hogy a két elnök tárgyalóasztalhoz ül, először négyszemközt, majd a munkatársaikkal, és az amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozástól kezdve a közös érdekekig mindenről eszmét cserélhetnek" - hangsúlyozta Jon Huntsman.

Megosztás
Címkék