HIRDETÉS

Avarok és szlávok a Dunától északra – Új tárlat a galántai múzeumban

hirek.sk 2018. január 30., 17:34
GALÁNTA. Az Avarok és szlávok a Dunától északra című vándorkiállítás a SzNM – Túrócszentmártoni Múzeum, a komáromi Duna Menti Múzeum és a Nagytapolcsányi Tribecsi Múzeum gyűjteményéből jött létre. A kiállítás következő állomása a Galántai Honismereti Múzeum lesz, a megnyitót 2018. február 7-én 17.00 órai kezdettel tartják.

A megnyitó nyilvános, amelyen Mgr. Csuthy András, PhD. a komáromi Duna Menti Múzeum régésze ad elő a témával kapcsolatban.

Két etnikum, két külön világ, közös sors. A kiállítás az avarok és a szlávok együttélését dokumentálja Szlovákia területén és egyedülálló, több mint ezer éves leleteket mutat be – az első szláv törzs erre a területre való megérkezésétől egészen a Nagymorva Birodalom létrejöttéig. A látogatók több múzeumi intézményből kölcsönzött tárgyi emlékek sokaságát láthatják itt. A bemutatott tárgyak nagy többségét ékszerek, korabeli öltözékek kiegészítői, különböző nemesfémből készült lószerszámok alkotják, de nem hiányoznak a mindennapi élet tárgyai, a kerámia és a fegyverek sem – tájékoztatta portálunkat Zuzana Litviaková, a Galántai Honismereti Múzeum munkatársa.

A kiállított tárgyakat szöveges magyarázatok, térképek, fényképek, valamint egy avar lovas sírlelete a lovával együtt egészítik ki. A kiállítás kurátorai Csuthy András (Duna Menti Múzeum, Komárom), Marek Botrh (SzNM – Túrócszentmártoni Múzeumok, Túrócszentmárton), Mário Žáèik (Tribecsi múzeum, Tapolcsány) és Zuzana Litviaková (Galántai Honismereti Múzeum).

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS