Átterjedtek Olaszországra is a sárgamellényesek tüntetései

hirek.sk | MTI 2018. november 25., 11:42

Franciaország és Belgium után Olaszországban is szerveztek „sárgamellényes” tüntetést, szombat este egy tucat aktivista zárta el az utat Genovában egy autópálya-felhajtónál.

Franciaország-szerte második hete tiltakoznak Fotó: TASR/AP

Az arcukat elfedő tiltakozók az olasz autópálya-üzemeltető magáncég (ASPI) elleni jelszavakkal firkálták össze a sztráda egyik útdíj-fizetőkapujának falait. Az ASPI üzemeltette az augusztus 14-én leszakadt genovai Morandi autópálya-völgyhídat is.

Az összeomló Morandi völgyhídról több mint harminc gépjármű zuhant 45 méteres mélységbe, és 43 ember halt meg a katasztrófában.

Az aktivisták által osztogatott egyik röplapon „autópálya=gyilkosság” volt olvasható. A tiltakozók közül egyesek füstgránátokat hajigáltak az autópályára, de a helyszínre érkező rendőrök elől kereket oldottak.

A tüntetők cselekedeteit térfigyelő kamerák rögzítették, a rendőrség nyomozást indított.

Franciaország-szerte második hete tiltakoznak a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárgamellényesek tömegei az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-jei emelése ellen. A tüntetések időközben Emmanuel Macron francia államfő politikája elleni általános elégedetlenségbe csaptak át.

Belgiumban a kormány a gépjárműveket érintő adópolitikája miatt vonultak az utcákra sárgamellényes tüntetők.

0 HOZZÁSZÓLÁS