Átszakadt egy vízierőmű gátja Laoszban, eltűnt több száz ember

hirek.sk | MTI 2018. július 24., 13:06

Átszakadt egy vízerőmű gátja Laosz délkeleti részén, a víz elsodort több falut, sokan meghaltak, több százan eltűntek - jelentette kedden a helyi média.

Fotó: laoenergy.la

A Mekong folyón, Attapeu tartományban nemrég megépített, de még nem termelő Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja hétfő este szakadt át. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg - írta a KPL hivatalos hírügynökség.

Fotó: laoenergy.la

A vízierőművet egy dél-koreai vezetésű, thaiföldi és laoszi társaságokat is magába foglaló cégcsoport építette fel több mint egymilliárd dolláros költséggel. Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, a megtermelt áramot a tervek szerint 90 százalékban Thaiföldnek adták volna el. A kis és szegély indokínai országban számos vízierőmű van épülőban, és ezek is nagyrészt külföldre fognak termelni. A környezetvédő szervezetek azonban régóta aggódnak a tervezett vízlépcsőknek a Mekongra, nevezetesen annak élővilágára, a környékbeli lakosságra és a helyi vállalkozásokra gyakorolt várható hatása miatt.

Képgalériánk:
Fotó: laoenergy.la

0 HOZZÁSZÓLÁS