Atambajev volt kirgiz elnök hívei tüntetésre készülnek

hirek.sk | MTI 2019. augusztus 08., 10:40

Tüntetésre készülnek a kirgiz főváros központjában Almazbek Atambajev volt elnök hívei csütörtökön, egy nappal az után, hogy a rendőrség kommandósai sikertelen kísérletet tettek a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt politikus letartóztatására, és az incidensben egyikük életét is vesztette, sokan pedig megsebesültek.

Almazbek Atambajex exelnök Fotó: AP

Atambajev  csütörtökön közölte újságírókkal, hogy a tüntetők délután vonulnak a városközpontba, és a demonstráció egyik helyszíne a parlamentnek és az elnöki hivatalnak helyt adó épület előtt lesz. Leszögezte, hogy a háza előtti szerdai incidens "halottjának és sebesültjeinek a vére Szooronbaj Dzsejenbekov hivatalban lévő államfő lelkén szárad".

Szerdán a kirgiz rendőrség különleges osztaga megpróbálta őrizetbe venni Atambajevet a Bes-Kungej település határában fekvő, Biskek melletti Koj-Tas faluban lévő házában, de a volt elnök testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, visszaverték a rohamukat, és hatot közülük túszul ejtettek. Atambajev hívei barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák őket

Képgalériánk:
Kommandósok Fotó: AP
.

A csütörtöki összesítések szerint az előző napi incidensben egy kommandós meghalt, és 52 ember megsebesült, vannak köztük rendőrök és újságírók is. A kirgiz belügyminisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy büntetőeljárást indított a kommandós megölése és kommandósok megsebesítése miatt gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén. A tárca leszögezte, hogy a kommandósok nem használtak fegyvert, a testőrök viszont igen.

Az incidens miatt csütörtökön összeült az ország nemzetbiztonsági tanácsa, amelyen Szooronbaj Dzsejenbekov kijelentette: Atambajev durván megsértette az alkotmányt és az ország törvényeit azzal, hogy fegyveres ellenállást tanúsított, amikor le akarták tartóztatni. Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő leszögezte, hogy Kirgizisztán jogállam, amelynek kötelessége szavatolni a törvények feltétlen betartását minden állampolgárrészéről.

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. Ő azonban szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, s csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken, és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállítása érdekében.

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. A hatóságok egyebek között azzal vádolják, hogy korrupcióba keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS