Arab Liga főtitkára: elkerülhetetlen Szíria tagságának a visszaállítása

hirek.sk | MTI 2019. január 16., 15:09

Elkerülhetetlen Szíria tagságának visszaállítása az Arab Ligában - foglalt állást szerdán Ahmed Abul Gheit, a szervezet egyiptomi főtitkára.

Ahmed Abul Gheit Fotó: The National

Rámutatott, hogy a térség országai közül egyre többen mutatnak hajlandóságot, hogy megbékéljenek Damaszkusszal.

Abul Gheit a DMC egyiptomi televíziónak adott kedd éjjeli interjújában azt is jelezte, továbbra is vannak országok, amelyek nem támogatják a tagság visszaállítását, de nem nevezte meg őket. Szerinte Szíria visszafogadásához arab egyetértés kell, de ez nem jelenti azt, hogy egyhangúlag kell döntenie. A dpa német hírügynökség jelentéséből nem derül ki, hogy Abul Gheit pontosan hogy érti ezt.

A főtitkár hozzáfűzte: sokakban megfogalmazódhat a kérdés, hogy ha a jelenlegi belpolitikai helyzet ellenére visszafogadják Szíriát, akkor mi értelme volt a hosszú éveken át tartó öldöklésnek és felfordulásnak, amelyet az Aszad-rezsim megdöntéséért kirobbant polgárháború okozott. Abul Geit megismételte, hogy a visszavétel elkerülhetetlen, ennek azonban Damaszkusz belpolitikáján kell nyugodnia.

Hétfőn Muhammad ász-Száni sejk katari külügyminiszter újságíróknak kijelentette, Katarnak nincs szándékában rendezni diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal, és Doha nem támogatja Szíria visszavételét az Arab Ligába.

Naszr al-Haríri, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció főtárgyalója január elején azt mondta, Szíria tagságának visszaállítása nem szolgálja a béke ügyét.
Ezzel szemben az Egyesült Arab Emírségek tavaly decemberben bejelentette, hogy mintegy hét év után újra megnyitja nagykövetségét Damaszkuszban. Hasonló bejelentést tett nem sokkal később Bahrein is.

December közepén - 2011 óta első arab államfőként - Szíriába látogatott Omar el-Besir szudáni elnök, aki találkozott Bassár el-Aszaddal.

A szíriai válság 2011 márciusában kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, a konfliktus azonban sokszereplős polgárháborúvá fajult, amely az elmúlt hat és fél évben százezrek életét követelte, és milliókat tett földönfutóvá.

0 HOZZÁSZÓLÁS