Antiszemitizmussal és holokauszttagadással vádolta meg a palesztin elnököt az izraeli kormányfő

hirek.sk | MTI 2018. május 02., 13:49

Antiszemitizmussal és holokauszttagadással vádolta meg szerdán Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnököt, aki a minap azt mondta, hogy a nácik nem a vallásuk, hanem a bankvilágban betöltött szerepük miatt mészárolták le a zsidókat.

Benjamin Netanjahu
Úgy tűnik, hogy aki egyszer már tagadta a holokausztot, az örökre holokauszttagadó marad" - írta a Twitteren az izraeli miniszterelnök. "Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Abu Mazen (Abbász) súlyos antiszemitizmusát, amelynek már régen ki kellett volna vesznie ebből a világból" - tette hozzá.

Mahmúd Abbász bírálatok kereszttüzébe került parlamenti beszéde miatt, amelyben különféle szerzők műveire hivatkozva azt állította, hogy a zsidókkal szembeni ellenségesség oka nem a vallás, hanem a társadalomban elfoglalt helyük, foglalkozásuk volt, amely az uzsorássághoz és bankokhoz kötötte őket.

Képgalériánk:
Mahmud Abbász

"Abbászt tetőtől talpig átitatja az antiszemitizmus" - írta Naftali Bennett izraeli oktatási miniszter szerdai közleményében. "A zsidógyűlölet mérgével tölti tele a következő nemzedék fejét" - tette hozzá a nacionalista tárcavezető.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete szerdán a Twitteren azt írta: Abbász "új mélypontra" süllyedt kijelentésével. David Friedman egyúttal a palesztinokat vádolta azért, hogy zátonyra futottak a palesztin-izraeli béketárgyalások.

Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök nemzetközi tárgyalásokért felelős különmegbízottja "nagyon aggasztónak és szörnyen elkeserítőnek" nevezte a palesztin elnök véleményét.
Abbász beszéde klasszikus antiszemita szóhasználattal él" - mondta az amerikai székhelyű Simon Wiesenthal Központ zsidó jogvédő szervezetet képviselő Marvin Hier és Abraham Cooper is.

Abbász szóvivője, Nabíl Abu Rdajnah nem kívánta kommentálni a bírálatokat.

A 83 éves palesztin elnököt többször vádolták holokauszttagadással doktori disszertációjára hivatkozva, amelyben azzal vádolta meg a cionista mozgalmat, hogy összejátszott a nácikkal. A palesztin politikus szerint Izrael egy történelmi alapokat nélkülöző, európai gyarmati projekt volt. Abbász emellett túlzónak nevezte azokat a széles körben elfogadott becsléseket, amelyek hatmillióra teszik a holokauszt halálos áldozatainak számát. 2014-ben más hangnemet ütött meg, és a modern történelem "legaljasabb bűncselekményének" nevezte a holokausztot.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS