Angela Merkel is gratulált Orbán Viktornak

hirek.sk | MTI 2018. április 09., 13:41

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez - mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Orbánék nagy fölénnyel nyertek

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország "a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség" révén "szoros kapcsolatban" áll egymással, és Magyarország "megbízható partnerként számíthat Németországra" az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában - írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: "nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak", köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint "közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében".

Magyarország "szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival"
gratulált Orbán Viktor győzelméhez Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa Twitter-üzenetben. Salvini jó munkát kívánt Orbán Viktornak, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfővel hamarosan olasz miniszterelnökként tud találkozni.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Twitter-üzenetében azt írta, a magyar patrióták Orbán Viktor győzelmét ünneplik. "Identitásvédelem, harc a kényszerített iszlamizáció ellen, szembeszállás a pénzügyi spekulációval és a globalizmussal: ezt a modellt akarják az Olasz Testvérek is követni Olaszországban" - írta Giorgia Meloni.

Adolfo Urso, az FdI politikusa Facebook-profilján úgy kommentált, hogy Orbán nagy sikere újabb figyelmeztetés a változni nem akaró Európának. Megjegyezte: a baloldalnak az elsöprő vereség okait kellene keresnie ahelyett, hogy átkozná azt, aki bebizonyította, hogy választói támogatottságot élvez.

A magyar választók Orbán jó kormányzását jutalmazták, amelyet erős gazdasági növekedés jellemez, teljes foglalkoztatottság, a születéspolitika és az oktatás támogatása, a nemzeti és európai identitás és kultúra védelme. A választók jelzése világos: saját sorsuk urai akarnak lenni, meg akarják változtatni Európát, nem pedig eltörölni Magyarországot - írta Adolfo Urso. Hozzátette, a kormányzásra készülő olasz erő a magyar miniszterelnök szövetségese Európa megújításában, az európai egyezmények módosításában, a francia-német tengely fenntartásával szemben.    

Maurizio Gasparri, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa a Twitteren azt írta, Orbán Viktor győzelme az Európai Néppártot díjazta és az illegális bevándorlókkal szembeni határozott fellépést. Giovanni Toti, az FI másik vezető politikusa közösségi oldalán úgy kommentált, a választók azt jutalmazták, aki saját országa érdekében dolgozik, álszentség nélkül a migrációtól a gazdaságig.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitter-oldalán gratulált hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz választási győzelméhez.

A francia politikus üdvözölte, hogy Magyarország nemet mondott az Európai Unió bevándorlási politikájára.  "Nagy és egyértelmű győzelem ez Orbán Viktornak Magyarországon. Az értékek megtagadását és az Európai Unió által hirdetett tömeges bevándorlást ismét elutasították. A nemzetiek többséget alkothatnak Európában a következő, 2019-es európai parlamenti választásokon"  - írta a Twitteren Marine Le Pen. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz előző napi választási győzelméhez. A Twitteren közzétett üzenetében a politikus, aki egyúttal az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, azt írta, gratulál Orbán Viktor újraválasztásához. Sebastian Kurz Ausztria fontos szomszédjának és gazdasági partnerének nevezte Magyarországot, emellett örömét fejezte ki, hogy folytathatja az együttműködést Orbán Viktorral. Az ÖVP is a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád, az Európai Néppárt tagja.

0 HOZZÁSZÓLÁS