Andrzej Duda kész megvétózni a lengyelországi EP-választások rendszerén módosító törvényt

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 09., 11:38

Andrzej Duda megvétózhatja az európai parlamenti választások lengyel rendszerét módosító, a minap a parlamentben már megszavazott törvényt - ezt maga a lengyel államfő jelezte a Dziennik Gazeta Prawna lengyel napilapban csütörtökön megjelent interjúban.

Andrzej Duda lengyel államfő Fotó: archívum

Andrzej Duda úgy véli, hogy a módosítás miatt a kisebb lengyelországi politikai tömörülések jelöltjeinek nem lenne esélyük bejutni az Európai Parlamentbe. "Mindenki belátta, hogy a választási küszöb gyakorlatilag legalább 11-12 százalékra emelkedne" - mondta az elnök.

Ezzel arra utalt, hogy a törvény úgy módosít az eddigi választási rendszeren, hogy a 13 meglévő lengyelországi választókerület mindegyikében megszabják az ott megválasztandó EP-képviselők számát, ez legalább 3 lenne. Az eddigi rendszer nem határozott meg kvótát.A július végén parlamenti szinten jóváhagyott törvényt előterjesztő kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szerint az új rendszer Lengyelország minden régiójának arányosabb képviseletet biztosítana az európai uniós képviselő-testületben.

Ellenzéki parlamenti és parlamenten kívüli tömörülések - irányultságuktól függetlenül - kifogásolták az új jogszabályt, és múlt pénteken a törvény megvétózására szólították fel az államfőt.

Idézve egyebek között a szenátus elemzői irodájának véleményét, hangoztatták: a választási rendszer ilyen módosítása azt eredményezné, hogy elméletileg ugyan érvényben maradna az Európai Unióban elfogadott 5 százalékos választási küszöb, gyakorlatilag viszont mintegy háromszorosára emelkedne, így az Európai Parlamentben csak a nagyobb pártok képviseltetnék magukat.

Duda a csütörtöki lapinterjúban elmondta: az elnöki hivatal jelenleg elemzi az új jogszabályt. "Nagy kétségeim vannak afelől, hogy ennek helye van-e a lengyel jogi rendszerben. Nem látom szükségét, hogy ennyire korlátozzuk az Európai Parlamentbe való bejutást" - jelentette ki.

Úgy látta: az új előírások a két legerősebb lengyelországi pártot, a kormányzó PiS mellett az ellenzéki Polgári Platformot részesítenék előnyben. Aláhúzta: nem tartja szükségesnek, "hogy ily módon forszírozzuk a kétpártrendszert". "Erőteljesen arra hajlok, hogy a javaslatot megvétózzam" - fűzte hozzá.

A lengyel államfőnek augusztus közepéig kell hivatalosan állást foglalnia a választási törvény kapcsán.
A legközelebbi EP-választás az uniós tagállamokban 2019 májusában esedékes.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS